Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Mart 2013 Perşembe

90'LARDA BUNLARI DİNLEDİK... (YABANCI ŞARKILAR)


90’LARIN GAZA GETİRİCİ YABANCI ŞARKILARI…

Sayın ve sevgili müzikcanlarım, benim için doksanların nasıl bitmeyen bir sevda olduğunu, -lütfedip - okuduysanız, bir parça fikriniz olmuştur. Ancak bir baktım müzikten çok ayrı düşmüşüm o yazılarda, işte ben de size blogun esas amacına yakışır bir liste yaptım. Hep yerli müzikten dem vuracak değilim ya, bu yazı da yabancı müzikleriyle doksanları anmak isteyenler için. Bu sıralamayı yaparken, sanatçı ve tarz ayrımı yapmadan, halen dinlemekten ve yolda giderken kendi kendime mırıldanmaktan hoşlandığım güzel 90lı yıllar şarkıları bulacaksınız. Burada sadece hareketli şarkıların listesini yaptım. Bu yazıda az laf çok şarkı var. Hazırsanız başlıyorum:

1) Fastball – The Way: 1998 yılı çıkışlı bu grup, bu şarkısı ve albümüyle 90larda 60’lar tınısı yakalayan grup olarak ödül üstüne ödül almıştı. “All The Pain Money Can Buy” albümün çıkış şarkısı olan bu şarkının hikayesi aslında acıklıdır. Bir gazete haberinden yola çıkılarak yazılan bu şarkıda anlatılan kişiler, bir gün aynen şarkıda belirtildiği gibi ikinci baharlarını yaşamak üzere kimseye haber vermeden evlerini terk edip giden yaşlı bir çifttir. Bu çift evden ayrıldığında kimse onların başlarına kötü bir şey geldiğini düşünmez, ancak birkaç gün sonra çiftten hiç haber alınamayınca, aramalar başlar ve acı gerçek ortaya çıkar. Yaşlı çiftin cansız bedenleri bulunur. Bir yerde okumuştum bu şarkının hikayesini ve her dinlediğimde beni çok etkiler o yüzden. Karaokelerde seslendirmeyi en sevdiğim şarkıdır.


2) Texas – Summer Son: 90ların özellikle son üç yılı şahane albümler ve şarkılarla geçti desem yeridir. 1999 yılı çıkışlı The Hush albümünün ikinci teklisi olarak çıkan bu Texas hiti, her dinlediğimde içimi kıpırdatır.



3) Mel C – I Turn To You: 90ların kült grubu Spice Girls’ün en ses getirmeyen –ama aslında en yetenekli- elemanıyken, demek ki patlamak için solo çıkmayı bekliyormuş dercesine, 1999 yılında Northern Star gibi bir albüme imza attı. Büsbütün güzel bir albümden çıkan bu şarkı, remiksi ile her zamanın en kıpraştırıcı şarkılarından…


4) Bryan Adams – Cloud Number Nine: Please Forgive Me, Everything I Do gibi baladların üstadı Bryan Adams’ın 1998 yılı çıkışlı On A Day Like Today albümünde kendi halinde bir şarkıyken, 1999 yılında Chicane tarafından yapılan remiksle, tam bir remiks örneği –ki bendeniz remiks olayından neffffret ederim- oldu ki, bu zaman oldu, halen dinledikçe dinleyesim gelen şarkılardandır.



5) TLC – No Scrubs: Ünlü R&B üçlüsü TLC'nin 1999 çıkışlı FanMail adlı 3. albümlerinden çıkan ikinci hit şarkılarıdır. Lisa Left Eye Lopes’in (bu dünyadan göçmesi çok trajik ama aynı zamanda Mel C düeti Never Be The Same Again gibi bir şarkı hediye ettikten sonra gittiği için teselli edicidir)


6) Christina Aguilera – Genie in a Bottle: Christina’nın 1999 yılında şişenin içinden bir çıkıp pir çıktığı şarkı. Disney Channel’da yeni yetme bir şarkıcıyken, 90ların sonunda bu şarkıyla hayatımıza girdi ve 90lar yerini 2000lere terk ederken Diva lakabını isim hanesine yazdırmış ve müziğin trend belirleyicileri arasına girmiştir.



7) Carlos Santana&Rob Thomas – Smooth: Carlos Santana’nın 1999 yılı çıkışlı nefis Supernatural albümünde yer alan Smooth, Santana grubuyla Matchbox Twenty grubunun solisti Rob Thomas'ın ortak şarkıları.


8) Madonna – Nothing Really Matters: 1998 yılı Ray Of Light albümünün (ki başlıbaşına efsane albümdür, Frozen, Substitute For Love, Ray of Light gibi bir dolu hit içerir.



9) Cher – Believe: 1998 yılı çok bereketli bir yıldı. Cher bu yılı Believe albümüyle karşılamış ve Dove Lamore, Believe, It’s All or Nothing gibi bir dolu hit çıkaran bu albümü çıkarmıştı.



10) Spice Girls – Wannabe: Bir prodüktör tarafından bir araya getirilen beş alakasız kızın, pazarlama yöntemlerinin tüm olanakları kullanılarak bir dünya fenomenine dönüşüm öyküsüydü onlarınki. Her birine görünüşüne göre bir lakap takılan ve bu adlarla çağrılan kızlar, o dönemin bütün kızlarına rol model olurken, şarkılarıyla 90ların ikinci yarısını hakimiyet altına almışlardı. Pepsi ile yaptıkları anlaşmayla dünyada benzeri görülmemiş bir promosyon ve tanıtım çalışmasıyla 90lara damga vurmuşlardı. Grubun sarışın üyesi Emma Bunton “Baby Spice”, kızıl saçlı üyesi Geri Halliwell “Ginger Spice”, şu anda David Beckham’la ikoncancılık oynayan Victoria Beckham (tabi o zaman soyadı Beckham değildi) “Posh Spice”, Melanie C “Sporty Spice” ve çikolata renkli Melanie B “Scary Spice” lakaplarıyla bir devrin en ses getiren projesi oldu. Kızlar o arada o gazla fecaat ama eğlenceli bir filmde de başrol oynadılar. Gruptan ilk fireyi Geri Halliwell verdi ve kendi kanatlarıyla uçtuğu bir iki albüm yaptı (bu arada bir de ne öğrenelim, meğer bu Geri bizim Seç Bakalım yarışmasında hostes değil miymiş zamanında? Daha bir sevdik o yüzden). Velakin kızların rüzgarı 2000li yıllarda biraz daha estikten sonra duruldu. Her bir üyesi kendi işlerine yöneldi. O sıralar pek öne çıkmayan Mel C solo olarak resmen arap atı gibi açıldı. Victoria da bir iki başarısız müzik denemesinden sonra ikoncan olarak David Beckham’ı koluna taktı. Mel B ve Emma da solo albümler çıkardılarsa da sonradan o cephe de duruldu. Bu arada ne çok biriktirmişim bu kızlar hakkında şaştım kendime. 90larda Pepsi kutularında her bir kızın resminin basılı olduğu bir kampanya başlatmışlardı. Ben de çifter çifter vardı. Bayılırdım bu kızlara, dergilerden resimlerini kesip kaset kapağı yapmalar mı istersiniz, üzerinde resimleri var diye evi pepsi kutusu mezarlığına çevirmeler mi? Neyse o da benim ergen dönemimin alışılageldik halleriydi. Sonra büyüdüm ve geçti. Hala duysam tebessümle anarım ama.


11) Meja – About Money: 1998 yılında aynı adlı albümden çıkan hit şarkı. Bir dönem “it’s all ‘bout the money, it’s all ‘bout the dımdımdırıdımm” diye gezer dolaşırdım. Para yüzünden insanların sevgisizleştiğini, böyle yapmamaları gerektiğini söyleyen şarkı aslında ritmi ve temposuyla kıpır kıpır ediyor. Bu hatun sonradan Ricky Martin'le Private Emotion şarkısına düet yaptı (Bu şarkı Türkiye sürümünde Ricky Martin aynı şarkıyı Sertab'la düet yaptı)


 (orijinal klibi de bu linkte: http://www.youtube.com/watch?v=YcXMhwF4EtQ)

12) Jennifer Paige – Crush: 1998 tarihli Jennifer Paige adlı albümünün çıkış şarkısı, kısa ve net buram buram 90’lar şarkısı. Saran bir havası, güzel bir melodisi ve 90ları hatırlatan bir yapısı var.


13) Savage Garden – To the Moon And Back: Aslında neler neler demek isterim bu gruba dair, ancak neresinden başlayayım bilmem ki? Darren Hayes’in slow şarkılardaki vibrasyonlu sesine mi? Tizlerde kastrato vokaline mi? Yoksa hareketli şarkılardaki ses oyunlarına mı? Çok severdim bu grubu, pek çok şarkısı daha eklenebilir bu listeye Truly Madly Deeply gibi ama bu listeyi hareketlilerden yapınca Savage Garden’ı temsilen bu şarkıyı ekleyiverdim. 1997 yılı çıkışlı ilk albümleri Savage Garden’dan…



 14) Chris De Burgh – When I Think Of You: Chris De Burgh’ün 1999 yılı çıkışlı Quiet Revolution albümünün hem tempolu hem de duygusal şarkılarından biri. Kendimden kaçış şarkım…

15) Chumbawamba – Thumptumping: İngiltereli anarşist bir punk müzik grubu Chumbawamba’nın 1997 yılı çıkışlı Thumb thumper albümünün bol ödüllü teklisi. Değişik şarkı yapısı, vokali ve klibi ile hala en ses getiren işlerden biri olarak görürüm.


16) ATB – Till I Come: 90ların sonu dans müziğine geçişin de hızlandığı yıllardı. Bir A+nakarat+B+nakarat yapısı olmadan, DJ’lerin sözsüz melodilerine, seslere, enstrümanlara ve ara sıra –o da tekrarlanan- sözlere yer verilen bu yeni türle 90ların sonuna doğru tanıştık. 1998 yılı çıkışlı bu şarkı ATB hiti olarak hala en çok dinlediklerim arasında.


18) Cardigans – Lovefool: Grubun 1996 tarihli üçüncü albümü First Band on the Moon’da yer alan, aynı yıl Romeo&Juliet filminin soundtrackinde karşımıza çıkan bu şarkının naif ve kıpır kıpır yapısı çok keyif verir.



19) Cranberries – Promises: 1998 yılının en muhteşem albümlerinden Bury The Hatchet’ın çıkış şarkısı, benim deprem öncesi Değirmendere günlerimin fon müziği. Bu şarkının yeri bende hep farklı olacak ve tabi Cranberries’in de…



20) Nathalie Imbruglia – Torn: 1998 yılında hayatımıza giren bu şarkı her dönem bana çağrıştırdıkları ile başucu şarkılarımdandır. Left of the Middle albümü çıktığında liseye gidiyordum, hani bazı şarkılar vardır, daha ilk tınısını duyar duymaz vurulursunuz, her şey bi yana o şarkı bi yana olur. Torn benim için öyleydi. Hala da öyle.



Şöyle bir bakıyorum da, 90ların başucu dediğim şarkıları hep 1996-1999 arası dönemde çıkmış, ancak bütün 90lara bakıldığında hayli yetersiz olan bu listeyi (Emilia, Anouk, Kylie Minogue, The Corrs, Blue, NSYN'C, Aqua, ve daha kimler kimler girer bu listeye... hepsinin farkındayım müzikcanım :) ) yaparken, çok zorlansam da, daha çok hareketli ve dans parçalarından ilk aklıma gelenleri seçmeye çalıştım. Bir de yolda filan yürürken kendi kendime mırıldanmaktan keyif aldığım “hareketli” şarkılardan. Bu niye yok, şu niye yok demeden önce, yarın ekleyeceğim listeye bir bakmanızı tavsiye ederim. Keyifli sürpriz isimler var. Benden söylemesi J İyi dinlemeler…

1 yorum:

muzikdinledur.com dedi ki...

Çocuklarınız için bir birinden güzel masallar dinlemek için tıklayın
Sesli Masal Dinle