Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Aralık 2016 Cuma

2016 YILI EN'LERİM... VOL. 4 (HİÇ OLMASAYDI DEDİKLERİM)

2016 Yılı Sona Ererken, Bu Sene Çıkan Albümlere İlişkin En'ler Serim Bu Sene Beni Tatmin Etmeyen, Hayal Kırıklığına Uğratan, Hiç İçimi Açmayan, Hiç Yokmuş Gibi Davranalım ya da Etkisi Geçene Kadar Sığınaklara Geçelim Dediğim Tekli ve Albümlerle Son Buluyor.

1-) Zerrin Özer – Git :

Zerrin’in onu terk eden sevgilisinin ardından belalar okuyan şarkısı, nerde o “Ayrılsak da mutluluk dilerim sana” diyen naif Zerrin dedirtti. Bu şarkıyı çıkartmayıp İsmail YK’nın Allah Belanı Versin’ini seslendirseydi bir beddua şarkısı eksik olacaktı müzik dünyasından. O kadar usta ve kalifiye müzisyenle hücum kayıt olarak kaydedile kaydedile bu şarkı mı kaydedildi dedirtti. Neyse ki çok duyulmadı bu şarkı. Zerrin'e 7 yaşımdan beri bayıldığımı blogumu takip edenler bilir, ama Zerrin’in acilen silkinip bu acılı arabesk duygudan silkinmesi lazım. Pop ve hareketli şarkılarla dönüş yapmasını umuyorum.

2-) Tarkan – Cuppa : 

Tarkan’ın tüm kariyerinde çıktığı gibi çöpe giden tek şarkısı bu oldu galiba. Sezen Aksu ismine ve durun azıcık bekleyin, bakın bu yaz bu şarkı plajları inletecek diyen müzik yazarlarına rağmen bu şarkıdan hiçbir şey olmadı ve iyi de oldu, zira toplumsal bir eleştiri olup da hiçbir şey anlatmayan, ne melodisi kulakta kalan ne sözleri vurucu olan Tarkan’ın artık bir şeyler yapması gerek temelinden olsa gerek alelacele çıkartılmış ve gümlemiş tek şarkısı. Aklımda sadece Cuppa Cuppa Cuppa, Cuppa da Cuppa Cuppa kısmı kaldı geri kalan kocaman bir boşluk... Geçiniz.

3-) Emel – ...ile Yeniden :
Albümün sanırım tek güzel yanı kırmızı kapağıydı, ki o da zaten Enya Best of’undan alınmaydı. Ne düzenlemeler, ne yorumlar, ne yeni versiyonlar tatmin etti. O kadar da heyecanlanmıştım. Hele zaten ödüllü ve görsel şölen olan Hovarda klibine yeni klip çekmek de ne? Bir Best Of ancak bu kadar yapılamaz... Bu kadar yani...

4-) Kenan Doğulu – İhtimaller : 

Bu senenin beni en mutsuz eden albümlerinden oldu. O güzelim şarkıların aldığı caz versiyonları beni çok mutsuz etti. Müzikalite filan tamam da, birçoğu benim kendime kendime duşta vs. şarkıları eğip büktüğüm versiyonlar gibi olmuş. Niyet iyi ama "İhtimal" ve "Sımsıkı"nın versiyonları nispeten dikkatimi çeken ve iyi denilebilecek düzenlemeler olsa da genel olarak bu albüm tatmin etmediği gibi hayalkırıklığı yarattı. Şarkılar ruhu uyuşmuş.

5-) Sibel Can – Arabesque : 
Adıyla Işın Karaca’nın birkaç sene önce çıkardığı albümünü akla getiren, repertuarında Zara’nın gene bu sene çıkan albümündeki 7 şarkıyı söylemesiyle özgünlükten uzak, şarkı sözlerindeki acılardan, yokluklardan, dertlerden geçen kadın imajıyla inandırıcılıktan uzak albümü. Öyle ya, Miami’de bilmem kaç evi olan, tatillerinde Fransa’lardan çıkmayan Sibel Can’dan seçtiği şarkılardaki dertlerle, yoksullukla, acılarla yoğrulmuş bir kadın izlenimini kusura bakmayın ama ben alamıyorum. Yorumun güzel olması her zaman yetmiyor. Hem neden Arabes"QUE"?

Bu da bonus: Hakan Peker – Efsane Şarkılar:
Şarkıların biçimlerinin bozulmasına mı yanayım, cıstaklara boğulmasının ben de yarattığı depresyona mı. Şarkılar efsane doğru ama bırakaydı da efsane olarak kalsalardı, aklımızda sıcak bir anı, kulaklarımızda bir tatlı ses olarak tutsaydık… Hiç çıkmamış olmasını diliyorum.

Son söz:
Bu liste öznel bir liste, almaya/dinlemeye değer bulduğum ya da kimsenin çok fazla listelerine almadığı isimlerden oluşuyor. Almadığım isimlerin albümlerine hakim değilim, daha doğrusu dinlemeye sıra gelmedi bir türlü ama zaten onların albümleri herkesin 2016 listesinde başı çekiyor. Benim listemde olmayıversin. O yüzden bu neden yok, şu neden yok demek yerine siz de kendi listenizi yapabilirsiniz.

2017 yılının müzik açısından epey bereketli olacağı şimdiden belli. Sezen Aksu'dan Yaşar'a, Tarkan'dan Mirkelam Tribute Albüm'e, birçok isim albümlerini çıkarmak için gün sayıyor. Ben de heyecanla bekliyorum.

Bu sene genel olarak proje albümlerin, eski şarkıların yeniden söylendiği konsept albümlerin veya saygı albümlerinin yılıydı. Ama epey verimli bir yıl oldu müzik adına. Yenilerden eskilerden bir dolu kişi albüm çıkardı. Beğeninize bir sürü albüm sunuldu. Kimini sevdiniz kimini sevmediniz belki ama siz siz olun, hayatınızdan müziği eksik etmeyin, çünkü ferah, aydınlık, yaşanası bir ülke olma olmanın yolu, ruh sağlığı bozuk olmayan bireylerin olmasından geçiyor ve ruhumuzun da tek ilacı müzik, şarkılar ve sanat. O yüzden siz siz olun müziksiz kalmayın, çünkü unutmayın zalimin sesini bastırmanın yolu müziğin sesini açmaktan geçiyor…

Hiç yorum yok: