Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Aralık 2016 Salı

2016 YILINDA BUNLARI DİNLEDİM...

2016 YILI EN'LERİM... VOL. 1 
(ALMAYA DEĞER BULDUĞUM İLK 10 ALBÜM)
Bir sene daha sona ererken, hazır herkes kendi “2016 En İyi Albümleri” listesini paylaşıyor, ben de bu senenin almaya değer albümlerini sıraladım…

1-) Ayşegül Aldinç -  Sek’iz : 
Aradaki tekliler sayılmazsa, 16 senelik aranın ardından, o yılları silip atan bir albümle 2016 yılını karşılayan Ayşegül Aldinç 2016 yılında açık ara favori albümüm oldu. Gerek şarkıların soundu, gerek uyumu, gerekse Ayşegül Aldinç’in kesinlikle Benjamin Button sütü içtiğine emin olduğum görünüşü ile bu albüm bu sene en çok dinlediğim ve en heyecanlandığım albüm oldu. Yeni nesil şarkıcıların düetleriyle konuk olduğu albümde Göksel, Kenan Doğulu, Mabel Matiz, Yüksek Sadakat, Eflatun gibi yeni neslin en sevilen sanatçılarının eserleri bulunuyor.
Favorilerim: Durum Leyla, Unutamadım, Seni Sevmek Var Ya, Bir Tek Gördüğüm

2-) Işıl Yücesoy – Zamansız : 

Bir geri dönüş albümü ancak bu kadar şık, bu kadar gürül gürül, bu kadar içe dokunan şarkılarla dolu bir albüm olabilir. Işıl Yücesoy 35 sene sonra Ossi Müzik yapımcılığında yeni albümüyle arşivlere ve kulakların pasını silerken, herkese yorumculuk dersi veriyor. Albüme Yeşim Salkım, Cenk Eren ve Çağan Irmak’ın düetleri de renk katıyor. Çok çok etkilendiğim albümlerden biri oldu.
Favorilerim: Yeşim Salkımla düeti Meğer, Büyümedim, Yonca Lodi hiti Milat ve Ağlamak Güzeldir

3-) Kalben – Kalben : 

Bu senenin en sansasyonel çıkışı olan ve sahnede ilk izlediğimden beri albümü olsa alırım ki dediğim Kalben’in albümü bu sene ilk 5’imde oldu. Yanıbaşınızda söylüyormuş hissi veren yorumu, şarkı düzenlemeleri, ses rengi, Kalben’i dinlerken “yaa keşke onla arkadaş olsam” diye hissediyor insan. Haydi Söyle şarkısına getirdiği yeni soluk, şarkı sözlerine kattığı günlük unsurlar, şarkıların ilginç harmonisi ile bu senenin en iyilerinden benim için.
Favorilerim: Saçlar, Doya Doya, Seninle, Haydi Söyle

4-) Sertab Erener – Kırık Kalpler Kulübü : 

Sertab’dan yıllar sonra Sertab Gibi çizgisinde bir albüm geldi ve listemin de ilk 10’una kolaycacık girdi. Sertab’ın vokaliyle yorduğu yılların ardından sadeleşme hareketleri meyvelerini vermiş gibi görünüyor. Hem müzikalite, hem vokal, hem şarkılar açısından yılın en iyi albümlerinden biri…
Favorilerim : Aşk Beni, İnsanım Nihayetinde

5-) Pinhani – Kediköy : 

Pinhani ilk albümünden bu yana, kendi çizgisini oluşturmuş ve bu yoldan çıkmayan albümler yapıyor, son albümleri de bu çizgide. Onlar artık herhangi bir yerde şarkılarını duyduğunuzda tanıyabileceğiniz özel bir grup ve bu albümde gene içimizi ısıtıyor. İlk yarısı daha akustik olan albüm ikinci yarıda hareketleniyor. Şarkılarda hikaye anlatmayı çok seviyor Pinhani ve anlattığı hikayelerle sizi de farklı ama tanıdık dünyalara çağırıyor. Favorilerim: Nehirler Durmaz, Beni Sen İnandır, Sen Olmayınca

6-) Sıla – Mürekkep : 

Sıla bu seneyi konsept albümlerin yanı sıra kendi albümüyle de çok verimli geçirdi. Yer yer çok fazla Osmanlıca kelimeye başvursa ve bazen yorumuyla yorsa da 2016’nın en iyi albümlerinden biri oldu ve hak ettiği ilgiyi de gördü. 
Favorilerim: Engerek, Can Dostum, Yan Benimle

7-) İlker Özdemir – Yağmurlar : 

Müzik dünyasında uzun süredir pek çok sanatçıyla birlikte çalışmalara imza atan, çeşitli mekanlarda sahne alan, şu sıralar Zerrin Özer’le çalışan ve Aysel Gürel’in manevi oğlu titrini gururla taşıyan İlker Özdemir uzun süredir çıkarmak için beklediği Yağmurlar albümüyle 2016 yılında nihayet müzik marketlerde yerini aldı. İlker’in bu albüm için ne kadar çalıştığının şahidiyim ve ortaya çıkan albüm bu açıdan beni ayrıca mutlu etti ve heyecanlandırdı. İlker Özdemir’in albümü İlker’in güçlü vokalinin yanı sıra, Zerrin Özer destekli “Yağmurlar”, Suavi’nin klasiği “Yıllar Sonra” yorumu ve Kubat düeti Yandım Yandım düeti ile albüm buram buram müzikalite kokuyor. Hem duygusal hem de yerinizde otururken bile kıpraştıran albüm benim de hemen ilk 10’uma girdi.
Favorilerim: Yandım Yandım, Yağmurlar, Yıllar Sonra

8-) Hande Yener – Hepsi Hit :
Hande’nin elektronik müzik sonrası dönüş yaptığı pop suları çok benim tarzım olmamakla birlikte, bu albüme de kayıtsız kalmak olmazdı. Hande yeni dönemin Ajda ile Lady Gaga arası imaj devri şarkıcısı eksikliğini iyi kapatıyor. Şarkıları kadar polemikleri, mesajları, yaşam tarzıyla ve iddalı albüm adlarıyla da yurtdışı muadillerinin izinden gidiyor. Bu albüm daha çıkmadan fanlar savaşı çıkmıştı ve Demet ile –henüz o zaman albümü çıkmadıysa da- kıyaslamalara gidilmişti. İkisinin de çok ateşli fanları var. Neyse bu konumuz değil. Bu albüm Hande’nin kariyerindeki en iyi albümlerden biri ve fanlarını fazlasıyla tatmin etti. Ben de kulak verdiğimde şarkılar fena gelmedi kulağıma (gene de aklımdan ve kalbimden Mete Özgencil’li Apayrı albümü geçiyor). Akıllıca bir strateji ile 2017 yılını da bu rüzgarla sürdürecek bir albüm.
Favorilerim: Deli Bile, Mor

9-) Redd – Mükemmel Boşluk: 

Redd bu seneyi gene sound, söz ve müzik olarak üst düzey bir albümle karşıladı. Redd’in albüm araları biraz uzun olsa da, bu onların albüm çıkarmış olmak için çıkarmamalarından ve her albümlerini heyecanla bekleyen kitleleri her seferinde “işte budur” dedirtmek istemelerinden. Her albümlerinde hayata, yaşadıkları gezegene, gönül işlerine dair kendi imzalarını çok net anlayabileceğiniz şarkılara yer veriyor Redd. Kapağıyla da farkını gösteren ve diğer albümlerden sıyrılan bu albümde favorilerim: Aşk Virüs, Senden Vazgeçeli Çok Oldu ve Boşlukta Dans

10-) Gökçe Kılınçer – Kalbimde İzi Var :

Yeni nesilde dikkatimi çeken isimlerin başında geliyor Gökçe Kılınçer. Hem retro hem modern, hem farklı bir ses rengi var, hem şarkıları güzel, hem özgün, bu senenin en iyilerinden ve en dikkat çekici albümlerinden biri. 
Favorilerim: Yalan, Aşk Beni Bulunca

ÖZEL ÖNEMLİ: NAŞİDE GÖKTÜRK – ÇOCUKLUĞUMU UÇURUYORUM : 

Bu sene kaybettiğimiz Naşide Göktürk’ün bizlere son bir armağan olarak kaydedip emanet ettiği albümü hiçbir listeye alamayacağım kadar kıymetli bir albüm. Hasta yatağında kaydedip bitirip bir de klip çeken Naşide Göktürk, son nefesine kadar müzikle yaşayıp müzikle aramızdan ayrıldı. Albümde Işın Karaca’dan sevdiğimiz Aramıza Yollar gibi coverlar dışında Naşide’nin ara verdiği yıllar boyunca biriktirdiği her şey var. Albümün klibi Galiba’ya çekildi. Nurlarda ol Naşide Göktürk, şarkıların bize emanet…

Bu albümler de 2016’nın ilk 10 listeme girmeyen ama dikkat çeken albümleri:
Beste Kırmacı – Bu Köy Adam : 

Farklı ses rengi, farklı armonilerde ve farklı melodik yapılara sahip şarkıları ve en önemlisi kendi şarkılarını yazıyor olması, Beste Kırmacı'yı farklı bir yere koyuyor. Dinlemesi keyifli, şarkıları ezberlemek biraz zor ama dinlemesi yormayan ve sonuna kadar dinleyebileceğiniz bir albüm. Zira öyle albümler var ki, bir kere dinleyince bir daha aklınıza gelmez, Bu albüm bende hikayeler çağrıştırdı. Evet evet tam da bu, hikayeler anlatıyor bu albüm ve siz kafanızda o hikayelerin kliplerini çekiyorsunuz. Bu özellikteki albümlere özellikle dikkat ederim. Kısacası bu sene bir arkadaşım sayesinde keşfettiğim albüm "farklı" bir albüm. Kulak vermenizde yarar var.

Ayla Çelik – Ben : Bu senenin “Samanyolu”su nedir derseniz, akla gelecek ilk şarkı artık klasik haline gelmiş olan “Bağdat” desek yeridir. Şarkı müzik dünyasında ilgiyle karşılanmakla kalmadı, gözlerin söz yazarı, besteci ve yorumcu olarak yıllardır müzik dünyasında var olmak için tırmalayan Ayla Çelik’e çevrilmesini sağladı ve çok fazla adından bahsettirdiği bir gerçek. Ünlü şarkıcılar Ayla Çelik’in kapısını çaldı, Ayla Çelik fiyatını arttırdı ve şimdi fiyatına ulaşılamazlar, yanına yaklaşılamazlar arasına girdi. Helali hoş olsun, çok uğraştı çünkü. Bu albümde Bağdat çıkış şarkısı değildi ama diğer şarkıların biraz bu şarkının gölgesinde kaldığını düşünüyorum. Bilhassa Beyaz’la düeti bu albümü yılın albümlerinden yaptı. Bundan sonra yapacakları Ayla Çelik’in başarısının kalıcı mı geçici mi olduğunu gösterecek.
Gökhan Türkmen – Sessiz : Yeni neslin hem vokal hem şarkılar hem de üreticilik açısından en özgün şarkıcılarından Gökhan Türkmen yeni çıkmasına rağmen dikkatimi çeken albümüyle ilk 10’umda. Türkmen’in günümüz erkek şarkıcılar arasından sıyrılan vokalini seviyorum. Kenan çakması pek çok kişi arasında en özgün yeni erkek şarkıcılardan biri ve albüm repertuarlarında seslendirdiği şarkılarla dikkatimi çeken bir isim. Üstelik başka isimlere verdiği şarkılar ve konuk olarak yer aldığı albümlerle de hızla yükseliyor. Yeni albümü yeni çıktı sayılır ama sessiz ve derinden ilerleyerek tam gaz gidiyor şimdiden. Bu albümü önemsiyorum.
Tuğba Özerk – Aynı Semtin Çocukları : Son birkaç yılı çıkardığı teklilerle geçiren Tuba Özerk, 2016 yılını Aynı Semtin Çocukları albümüyle karşıladı. Her geçen gün albüm ve şarkılarında Tuba Özerk ayırt edilen kendi stilini ve imzasını daha iyi oturtuyor. Ümit verici bir albüm.
Demet Akalın – Rakipsiz
Murat Boz – Janti
İrem Derici – Dantel
Yalın – Bayıla Bayıla
Serdar Ortaç – Gıybet
Berkay  Arabest
Murat Dalkılıç – Epik
Kubat – Al Ömrümü
Buray  Sahiden


-DEVAM EDECEK-
Yarın : 2016'nın almaya/dinlemeye değer bulduğum Proje albümleri...

Hiç yorum yok: