Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Aralık 2016 Çarşamba

2016 YILI EN'LERİM... VOL. 2 (PROJE ALBÜMLER)

Efendim 2016 yılı EN'Leri listem Proje albümlerle devam ediyor...
Bu sene bir sürü proje albüm yapıldı, kimi 90ları yadetti, kimi üstatların saygı albümlerinde arzü endam etti, kimi düetlerle ben de varım dedi. Bu sene zaten genel olarak proje albümlerin yılıydı. Bunlardan almaya/dinlemeye değer bulduğum ilk 10’u bu sene şöyleydi:

1-) Tarkan – Ahde Vefa : 

Tarkan, Cuppa’yla yaşadığı ve yaşattığı hayalkırıklığını enfes bir sanat müziği albümüyle silmesini bildi. Musiki geçmişine bir saygı mahiyetinde de yayınladığı bu albüm büyük ses getirdi. Yeni neslin sanat müziği almasına ve merak etmesini sağladı. Bu açıdan bile çok önemli bir albüm. Altın Kelebek Ödüllerinde de aldığı ödülle taçlandı bu durum. Devamı da gelecekmiş.

2-) Erol Evgin – Altın Düetler :

Üstat Erol Evgin, bu seneyi yeni neslin en sevilen sanatçılarıyla birlikte Erol Evgin klasiklerini düet olarak yorumladığı bir albümle karşıladı. Albüm bazı eksiklikleri olmakla birlikte (mesela bazı düzenlemeler çok zayıftı, bazı şarkılar bazı seslerde iyi durmamış, Yonca Lodi gibi özellikle olması gereken bazı isimler yoktu vs.) genel olarak baştan sona sıkılmadan dinlenecek bir albüm olmuş. Zuhal Olcay çok çok iyi.

3-) Harun Kolçak – Çeyrek Asır : 

Harun Kolçak da sanattaki 25. yılını sevdiği sanatçı dostlarıyla şarkılarını düet olarak seslendirdiği bir albümle karşıladı ve albüm çıkar çıkmaz hem Harun’un hem de yapımcısının yüzünü güldüren ve özellikle hastalıkla boğuştuğu onca zamandan sonra büyük moral veren bir albüm oldu. Albümde Erol Evgin’de olduğu gibi birtakım eksiklikler olmakla birlikte (özellikle bazı aranjelerde Harun’un sesi sanırım sanatçının tonuna uydurulmak için kaseti hızla sarıldığında çıkan ses gibi incelmiş) özellikle Bedük’ün Sensiz Olmam yorumu gibi çok üst düzey yeniden düzenlemeler de yok değil. Albüm Gökhan Türkmen’le yaptığı Yanımda Kal düeti ile çıktı ve arkasından İrem Derici ile Gir Kanıma ile rüzgarı fırtınaya çevrildi. Albümde doğru şarkılar doğru seslere gitmiş ve genel olarak yadırgadığım bir isim olmadı. Türkmen ve Derici dışında şarkıların emanet edildiği diğer isimler Yaşar, Gülçin, Tuğba Yurt, Tan Taşçı, Zara, Umut Kuzey, Kubat, Işın Karaca, Alişan Göksu ve Hakan Kahraman. (Gönül isterdi ki Bendeniz ve Emel de olsun, ama kısmet). Albümde klip çekilen şarkılardan başka Yaşar – Hak Etmedim Ayrılığı ve Gülçin – Ağlat Beni ve Tan Taşçı – Gitme Seviyorum yorumları bayağı dikkat çekiyor.

4-) Zülfü Livaneli – Bir Kuşaktan Bir Kuşağa “50. Yıl Saygı Albümü” : 

Bu senenin en büyük projelerinden olan bu albüm 3 cd ile bütün Zülfü Livaneli diskografisini yeni seslerle bizlere sunuyor. Kimi çok iyi kimi keşke olmasaymış dediğimiz bu albüm, son zamanlarda yapılan en eli yüzü düzgün işlerden ve sound olarak da çok iyi. Bilhassa Yaşar – Gün Olur, Yonca Lodi – Sus Söyleme, Sezen Aksu – Günlerimiz, Selda – Çırak aranıyor, sesi normalde beni çok yoran Funda Arar – Zor Yıllar ile harikalar yaratırken, keşke başka bir şarkı seçseydi dediğim Göksel – Karlı Kayın Ormanı ve Kenan Doğulu – Özgürlük şarkılarında beklediğim duyguyu alamadığım yorumlar oldu. İlk CD en iyisi. Albümde Sevingül Bahadır, Leman Sam, Aylin Livaneli ve Ferhat Livaneli’nin olmaması ise soru işareti… Bu arada bu albüme 50. sanat yılı albümü deniyor, ama diskografiye baktığımızda bu sene Zülfü Livaneli’nin 43. yılı? İlk albümünü 1973’te çıkardı görünüyor. Bir de 8 sene önce 35. yıl albümü çıkmıştı, o zaman hesabını tutturamadım bir türlü. Neyse bu albümü alın derim. Çünkü bunlar bizim bütün tarihimizi özetleyen şarkılar. Aşklarımızı, yoksulluklarımızı, toplumsal yaralarımızı, insanlığımızı, kavgalarımızı, davalarımızı, sevinçlerimizi katık ettiğimiz bizi bize hatırlatan şarkılar… Sırf bunun için bile alınmaya değer bir albüm olmuş.

5-) Gülay – Gri Şarkılar :

Gülay’ın Gri Şarkılar albümü bu sene en çok dinlediğim albümlerden oldu. Gülay uzun sürelerle albüm yapıyor ama yaptığında da mutlaka kalbe değecek işler çıkıyor. Bu albümde de eski ama eskimeyen ve hepsi erkek şarkıcıların sesinden kalbimize girmiş şarkılar bir kadın yorumu ve duygusuyla ulaşıyor.
Favorilerim: Beni Verme Ellere, Mucize, Yanımda Kal

6-) Aysun Kocatepe – Aşka 22 Durak :

Aysun Kocatepe 2016 yılını bir proje albümle karşıladı. Cemil Demirbakan, Kubat ve Murat Dalkılıç’ın da konuk olduğu bir düeti de içeren albümü dinlerken, şarkı geçişleri, potburileri, konuklarının performansları ile adeta Ali Kocatepe ile sahne aldığı mekanlarda yaptığı programları albüme dönüştürmüş gibi hissediyorsunuz. Dinlemesi keyifli. Ama tercihim onları canlı dinlemek gene de.

7-) Nilüfer – Yeniden Yeni Yine :

Nilüfer 1,5 yıl aradan sonra 45. sanat yılını eski şarkıları yeniden yorumladığı bir albümle geri döndü ve listeye son anda yetişti. Ajda Pekkan’dan, Sezen Aksu’dan, Ümit Sayın’dan, Metin Özülkü’den en sevilen şarkıları Nilüferce yorumladığı albümde zaman tüneline sokuyor.
Favorilerim: Yalnızlığa Hüküm Giydim, Ağlama Anne, Hoş Gör Sen

8-) Aykut Gürel Presents Bergüzar Korel :

Bergüzar Korel’in Aykut Gürel yapımcılığında Sezen Aksu şarkılarına getirdiği yeni jazzy soluk gerçekten çok güzel olmuş. Su gibi olmuş yorumu.
Favorilerim : Kaybolan Yıllar, Şarkı Söylemek Lazım

9-) Ümit Besen – Başka:

Ümit Besen’in, Teoman, Mirkelam, Emre Aydın gibi müzisyenlerin şarkılarını yorumladığı ve eski şarkılarını yeni nesil şarkıcılarla düet yaptığı eli yüzü düzgün ve hoş bir deneme.
Favorim: Seni Unutmaya Ömrüm Yeter Mi (e.e. Pamela)

10-) Muazzez Ersoy – 90’dan :

Nostalji Kraliçesi Muazzez Ersoy 2016’yı bir proje albümüyle kapatıyor. Bu defa pop sularında şansını denemek isteyen Ersoy, 90ların en beğenilen şarkılarını yeni düzenlemeleriyle sunuyor. Albümün çıkış şarkısı Serdar Ortaç’ın 1994 yılı çıkışlı Değmez’i olmuş ve bence Serdar’dan daha dinlenilir olmuş. Önyargıyla yaklaşanlar bu albümü yerden yere vurmaya hazır ama bence böyle çalışmalar da olması gerek. Hem ne var ki, istemiş ve elinden gelen en iyisini yapmaya çalışmış. Bence desteklemek gerek.
Favorim : Değmez

Bu albüme de dikkat: Zeki Müren - "İşte Benim Zeki Müren" : Sanat Güneşimiz Zeki Müren anısına yeni nesil şarkıcıların Zeki Müren şarkılarına yeni bir soluk getirdiği saygı albümü bu sene dikkatimi çeken konsept abümlerden oldu.


ÖZEL TAKDİR: Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları projesi: Yılın projesi bence. Şimdiye kadar yedi şarkı kaydettiler, daha albüme dönüşmediği için listeye almadım ama bu proje albüme döner dönmez listemde ilk sıraya oturacak. Yazar ve müzisyen Tuna Kiremitçi’nin Pamela, Özge Fışkın, Öykü Gürman, Gonca Vuslateri, Gülçin Ergül, Jehan Barbur ve en son Yıldız Tilbe ile kaydettiği parçalar akustik için ölen ruhuma şifa oldu. 10 numara 5 yıldız… Alkışlar Tuna Kiremitçi’ye ve bu projenin fikir babası kimse ona… Şarkıların her birinin güzelliği bir yana, aralarındaki uyum, düzenlemeler her şey dört dörtlük…






Projeler de böyleydi. Sırada senenin en iyi teklileri/EP'leri var... takipte kalın anacım :)


Hiç yorum yok: