Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Aralık 2020 Çarşamba

2020 YILININ EN DİKKAT ÇEKİCİ TEKLİLERİ

 

2020’NİN EN DİKKAT ÇEKİCİ TEKLİLERİ


    Malumunuz devir artık albümden çok tek şarkı çıkarma devri. Albüme şarkı biriktirene kadar tek tek şarkıları yayınlamak artık hem sanatçıların daha kolayına geliyor hem de yeni bir şey yapmayanın anından halının altına süpürüldüğü bir müzik ortamında ismi hep gündemde tutuyor. Bu sene de çok ama çok fazla şarkı çıktı. Ben bunların hepsini takip edemedim tabi ki, çünkü hem dijitalde çıkıyor ve baskıları olmuyor hem de zebil gibi her gün her türde yüzlerce şarkı çıkıyor ya, takip etmek mümkün değildi. Gene de çok güzel dediğim şarkılar çıktı ve ben de –eksikleri çok olmakla birlikte- 2020’nin en çok dinlediğim şarkılarından bir derleme yaptım.

1) EMİR CAN İĞREK ve ZEYNEP BASTIK – DARGIN : Yeni neslin en çok beğenilen ve iyi işler yapan iki isminden gelen bu düet gerçekten çok başarılı ve bu sene çok dinlediğim, nefis bir uyum ve nefis bir birliktelik… 2020'de Zeynep Bastık güzel akustik projelerine devam ederken, Emir Can İğrek, yıl içinde Saman Sarısı ve yılın sonuna yetişen Sapa adlı şarkısını da dijitalde paylaşarak bu yılın güzel Emir Can İğrek şarkılarına yenilerini ekledi. İki müzisyen de çok verimli ve giderek de yükseliyorlar. 


2) SENA ŞENER – TENİ TENİME ve AFFETMEM : 2000’lerin en iyi şarkı yazarlarından Sena Şener, albümü akabinde çıkardığı Teni Tenime ve Affetmem teklileriyle gene ters köşe yaptı iyi yönde. Melankolik havadan sıyrılıp amazon kadınına döndüğü Affetmem şarkısında Sena Şener’i klipte ormanlarda koşarken görüyoruz. Şarkı klip söz müzik yorum her şey dört dörtlük…


3) GÖZDE ÖNEY – BİRAZ KÜL BİRAZ DUMAN ve GİTMEK:
2017 yılındaki nefis İki Gölge albümünden sonra Bodrum’a yerleşip müzik çalışmalarına orda devam eden Gözde Öney 2020’ye iki şarkı hediye etti. Gözde’nin sesinde bir melankolik tını vardır ve hikayesini yazdığı şehirli kadının dertlerini çok iyi anlatır o tını. Hayata, insanlara, gitmeye, kalmaya, hayal kırıklıklarına, yeniden toparlanmaya dair hikayeler anlatır Gözde, bizimle dertleşir gibi. Bu biri hareketli biri slov olan şarkı da bu tarzını görüyoruz. Tam al eline şarabını ve akışına bırak kendini şarkılardandır Gözde şarkıları… Hep söylesin…




4) RÜYA ERSAVCI – PERİ MASALI : 90’ların şahanelerinden Rüya Ersavcı, Peri Masalı ile 2020’ye nefis bir şarkı kondurdu. Bu yüksek tempolu şarkı hem bize hem Rüya Ersavcı’ya da çok iyi geldi. Şarkı bir hayli ilgi gördü ve Rüya Ersavcı o radyo programından bu radyo programına koşturuyor, hatta benimle de bir yayın yaptı J 2000’lerde 90larda ruhunu taşıyan şarkıda görüyoruz ki yıllar Rüya Ersavcı’dan hiçbir şey götürmemiş, adeta 90’lardan fırlamışçasına bir söyleyiş ve görünüşle Peri Masalı dinledik… Devamını bekliyoruz efenim.



5) KORAY CANDEMİR – İHTİMALLER : 2020’nin en güzel sürpriz şarkılarından biri yorumuna her zaman hasta olduğum Koray Candemir’den geldi İhtimaller adlı şarkısıyla. O kadar kulakta kalan, o kadar kulağı saran bir şarkı ki bu, bir an zaman dursun arka arkaya bu şarkı çalsın istedim ilk dinlediğimde… Koray bildiğimiz o içimize işleyen vokaliyle tam 12den vuruyor.



6) MABEL MATİZ – TOY : Gene Mabel yapacağını yaptı ve sözlerinden klibine çok konuşulan özgün bir şarkıya imza attı, mistik, felsefik ve yer yer Barış Manço tınılarını andıran havasıyla Toy bir geldi pir geldi müzik arşivlerine.



7) GÖKSEL – LÜTUFSUZ YAZ ve BEN FENA AŞIĞIM : Türk Pop Müziğinin en dikkat çekici ve kendi tarzını oluşturmuş sanatçılarından olan Göksel, yeni albümüne hazırlanırken bu yılı 2 şarkıyla geçirerek bir parmak bal çaldı. Ben Fena Aşığım şarkı olarak geçen sene çıkardığı Hiç Yok’un altında kalsa da, bir hayli dinlediğim şarkılardan oldu. Göksel'in bir tarzı var ve ne söylerse söylesin alıp sizi pamuklara sarıyor. Bu şarkılarda da öyle. Özellikle yazın hareketli şarkı olur tabusunu kıran iç yakıcı Lütufsuz Yaz yazın en güzel şarkılarından oldu benim için.




8) HAKAN EREN PROJECT: Yapımcı, organizatör, müzik adamı ve aynı zamanda idolüm olan Hakan Eren sayesinde büyük ustalar yeni şarkılarla bizlerle buluşmaya devam etti.

      - IŞIL YÜCESOY : Dev Sanatçı Işıl Yücesoy, Hakan Eren’in yapımcılığında sesini yeni şarkılarla buluşturmaya 2020 yılında da devam etti. Yücesoy, Sezen Aksu şarkıları projesinin yanı sıra Sabahattin Ali şiirine Cenk Taşkan müziği ile “Yetmez mi?” ve Sadettin Dayıoğlu imzalı “İzninle” şarkılarıyla gönüllerimizi mest etti.



      - DEMET SAĞIROĞLU : Yaşamını yarı Amerika’da yarı Türkiye’de sürdüren Demet de 2020 yılına 2 şarkıyla girenlerden. Demet Sağıroğlu-Sadettin Dayıoğlu ortaklığında “Yaşadım Saydın Mı?” ve Murat Uysalefe ile kaydettiği “Beni Yavaş Yavaş Öldürme” bu senenin Demet incilerinden oldu.



      - REYHAN KARACA : Sadettin Dayıoğlu ile beraber yazdıkları “Aşk Tutulması”  ve “Bi Zahmet” şarkılarıyla Reyhan Karaca da 2020 yılını çalışarak geçiren sanatçılardan oldu.


      - YEŞİM SALKIM : Eğlenceli klibi ve tam Yeşim Salkım’ın söyleyeceği tarzda sözleriyle bir Sadettin Dayıoğlu şarkısında "Katil Uşak" dedi Yeşim Salkım bu sene.

      - TUAL : Türk Rock Müziğinin en sevdiğim, ne yapsa bağrıma bastığım ve adha çok şarkı yapmalarını dilediğim en kaydadeğer gruplarından Tual geçen sene çıkardıkları Sakin Şehrin Şarkıları EP'sinin akabinde "Nafile" EP’leriyle 2020’de müzik açısından yüzümü güldürdü.


      - DERŞAN DOĞAN : Türk Pop Müziğinin yapıtaşlarından İskender Doğan’ın oğlu olan Derşan Doğan da babasının izinden başarıyla gidiyor. 2020 bitmeden Hakan Eren yapımcılığında "Bariyer" adlı ilk teklisini çıkardı ve devamı gelecek.


9) BUKET BENGİSU – ASLA ASLA : Yıllardır sahnelerin tozunu attıran on parmağında yirmi marifet (ayrıca mükemmel bir şan hocası olan) Buket Bengisu 2020 yılında yıllardır beklenen ASLA ASLA şarkısıyla tekli çıkaran muhteşem sesler kervanına katıldı. Gözünüzü kapatıp dinlediğinizde Buket’in su gibi akan yorumunda bir deniz kenarında, gün batımında, hafif bir meltem eşliğinde dinliyormuşsunuz hissi veren bu şarkının akabinde 2021 yılında Buket’in ve eşi Doğan Kospançalı’nın sürprizleri devam edecek. Şimdilik Youtube kanalından ve instagramdan takipte kalın derim ben.


10) NURİ HARUN ATEŞ – AY : LGBT’lerin de bir marşı oldu sonunda dedirtircesine Nuri Harun Ateş, yazı bu nefis kıpır kıpır manifesto şarkıyla geçirdi. Çok eğlenceli olduğu kadar LGBT'lere düşmanlık edenlere ince ince giydirdiği mesajlarıyla dikkat çeken şarkıya çekilen aynı keyifte klibiyle yazımı şenlendirdi. Nuri Harun Ateş iyi ki var!


11) İLKER ÖZDEMİR – SEVMEK GÜNAHSA EĞER : 2017 yılında Yağmurlar albümünü yaptıktan sonra sahnelere devame den İlker Özdemir, 1986 yılında Zerrin Özer’in seslendirdiği Sevmek Günahsa Eğer şarkısının yeniden yorumunda 2020’de ses verdi. Orijinali arabesk türünde olan şarkıya rock tınılarıyla güzel, dinamik bir yorumlama olmuş.

 

12) BARIŞ KÖMÜRCÜOĞLU – HAYIR HAYIR : Türkiye Popstar yarışmasının en akılda kalan yarışmacılarından olan yarışma sonrası aktif olarak müziğe, sahnelere ve tekli yayınlamaya devam eden Barış Kömürcüoğlu 2020 yılında “Hayır Hayır” diye başlangıç yapmıştı (Meğer bir bildiği varmış J). Sevdiğinin gidişine isyan ettiği bu hüzünlü baladında Barış gene sesinin tüm güzelliğini kullanıyor.


13) MELTEM TAŞKIRAN – AŞK : Müziğe her türde eser vermiş bir başka usta ses yeni şarkısıyla 2020 yılı şenlendirdi. Meltem Taşkıran’ın güzel sesini, caz formundaki Aşk şarkısında dinleyip mest olduk.


14) ESİN İRİS – KORKARSAN DUR, ÖNCE AŞK: Nevi şahsına münhasır şarkı yazarlığıyla ve yorumuyla Esin İris aralıklı çıkardığı ama ritmiyle melodisiyle kulağı yakalayan iki şarkıyla 2020’yi geçirdi. Club tarzındaki şarkılarda önce ocak ayında Korkarsan Dur dedi, yazın da Önce Aşk dedi. Seviyorum Esin’in şarkılarını.

 




15) ALPER ARUNDAR – İHTİYACIM VAR ve ZATEN HEP SEN : Bestelerini yıllarca başka seslerden dinlediğimiz Alper Arundar sonunda “ben de varım” diyerek 2020’ye kendi sesinden 2 şarkı hediye ederek bana mestlerden mestler beğendirdi. Önce Ağustos’ta İhtiyacım Var dedi, sonra Kasım’da Zaten Hep Sen diye seslendi sevdiğine ve nefis şarkı yazarlığına bir de solistliği ekledi. Devamı 2021’de geliyor.


16) AHMET KIRMACI – UYKULAR İÇİNDE : Yazılma hikayesi 7 yıl önceye dayanan Uykular İçinde, Ahmet Kırmacı’nın ilk tekli çalışması olarak Ağustos ayında dinleyiciye sunuldu. Ahmet Kırmacı’nın heybesindeki bir sürü şarkının müjdesi olan şarkı, 2000lerde 90lar duygularını yaşattı. Şahsen çıkmasını çok bekledim ve ne mutluyum ki bu kadar emek ve bekleyişten sonra beklemelere değen şahane bir şarkı olarak yayınlandı.

17) TURGUT ATASAVUN – GÖZYAŞIMDA BİR MEVSİM : Yaşamını başka bir meslekle sürdürürken, müzik aşkına da sahip olup, bunu şarkılarıyla renklendiren Turgut Atasavun Gözyaşımda Bir Mevsim adlı şarkısını yayınladı bu sene. Arkadaş ortamlarımızın en çok çalıp söylediğimiz şarkılarından olan Gözyaşımda Bir Mevsim Tansel Doğanay düzenlemesiyle kayıt altına alınmış oldu.


18) GÖKSEL KILIÇLAR – GERİSİ ÇOK : 90ların en sıcak seslerinden Gönüllü Yazıldım Göksel Kılıçlar nihayet 2020’yi bir şarkıyla özleyenleriyle kavuştu. Gene 90lar ruhunu barındıran naif bir baladla Göksel yüreklerimizi ısıttı.


19) MURAT BOZ – KALBEN ve GECE: Birkaç yıldır jüri üyeliği, oyunculuk vs. vs. bir dolu iş yaparken müziği geri planda bırakan Murat Boz, 2020 yılında bir parmak bal çalan iki şarkı çıkararak şarkıcı olduğunu unutanlara hatırlattı. Önceki şarkılarını arattığı şeklinde karmaşık eleştiriler alan şarkıları sevdim ben. Rahat dinleniyor, yormuyor.



20) ERKAN GÜLERYÜZ - HİÇ, BENİ UNUTMA, HAYAT ve GÜN OLA HARMAN OLA


Erkan Güleryüz de 2020'nin en üretken sanatçılarından oldu. Bir yandan Sezen Aksu şarkılarıyla projesiyle sevilen Sezen Aksu şarkılarını Erkan yorumuyla bize sunarken, bir yandan yazıp üretip söylemeye ve yeni şarkılarını bizimle buluşturmaya devam ediyor. Artık kendi tarzını bulmuş şarkı yazarlığı ve yorumculuğunun yanı sıra, düzgün Türkçesiyle şarkı sözlerinin her birinin tane tane anlaşılmasıyla Erkan her geçen gün sessiz ve derinden ilerliyor. Mayıs ayında çıkardığı "Hiç", sonbaharı yakalayan "Beni Unutma" ve sene sonuna yetiştirdiği "Hayat" ve "Gün Ola Harman Ola" teklileriyle Erkan 2020'yi de boş geçirmedi ve dahası 2021 yılında...
 


ÖZEL KATEGORİ - DEMET EVGAR – NANAY : 
    Çok yönlü oyunculuğuyla ekranların ve beyaz perdenin en sevilen yüzlerinden olan Demet Evgar zaman zaman youtube'da paylaştığı şarkı yorumlamalarıyla da büyük beğeni kazanmıştı. 2020 bitmeye yaklaşırken Demet Evgar’dan sürpriz bir Sezen Aksu şarkısı geldi ve Demet’in çok yönlü oyunculuğu kadar sesini de gösterdiği Nanay isimli tekli çalışması 2020’lerin sonlarına neşe getirdi. 


2020 YILININ EN ÇALIŞKANI:

SONER ARICA – BAMBAŞKA, ÇÖZELİM DÜĞÜMÜ, TANRIYA KALDI KARAR

    Soner Arıca 2020’nin en çalışkan sanatçılarından oldu ve aralıklarla çıkardığı şarkılarla ve eski şarkıların yeni versiyonlarıyla müzik adına verimli bir yıl geçirdi. Tam 1 Ocak’ta yayınladığı disko türünde BAMBAŞKA, yaz ortasında pop türünde ÇÖZELİM DÜĞÜMÜ ve kış başı balad akustik TANRIYA KALDI KARAR adlı 3 Tekli çıkaran Soner Arıca, klipleri, sosyal medya paylaşımları, akustik konser kayıtları ve 2020 yılının en çalışkan sanatçısı oldu. Şimdiden 2021 yılı için de sürprizleri heybesinde olan Soner Arıca her daim kendini yenileyerek adeta her sene yeniden doğuyor.

 




2020’NİN SÜRPRİZİ:

ASYA – UNUTUP GİTTİ : Henüz çok taze, Ümit Sayın şarkısıyla geç gelen bir merhaba ile Asya müziğe 2020’nin sonunda yeniden merhaba dedi ve hepimizi mutlu etti. Zaman Asya’dan hiçbir şey götürmemiş, aksine çok şey katmış. Bu şarkının yeni şarkıların habercisi olmasını umuyorum. Şarkı çok yeni olduğu için yukarıdaki listede yer alamadı, ama Asya bu her zaman kategoriler üstü zaten. Bu şarkıyla da anladık çok özlemişiz Asya'yı. O sıcacık sesi ve varlığıyla daha nice şarkılarda buluşalım.

 


BUNLAR DIŞINDA 2020 YILINDA ŞAHSEN YUKARIDAKİ ŞARKILAR KADAR FAZLA DİNLEMEDİĞİM AMA PLAYLİST’LERDE DİKKATE DEĞER YER BULMUŞ DİĞER ŞARKILAR DA ŞÖYLE:

HADİSE – KÜÇÜK BİR YOL : Hadise de birkaç yıldır dikkate değer bir şarkı çıkaramıyordu ya da çıkardıysa da bana ulaşmadı, bu sene ise Küçük Bir Yol isimli şarkısıyla biraz kulak kabartmamı sağladı. Temposu güzel, ilginç, mistik bir şarkı. Hadise’den alışık olduğumuz türde bir şarkı değil. Fena değil ama benim çok dinlemeyi özleyeceğim bir şarkı değil, çıkarsa dinlerim ama.


İREM DERİCİ – SENİN HASTAN :
İrem Derici seneyi birkaç tekli, Mustafa Ceceli ve Sinan Akçıl’la ortak bir şarkı ve en sonra Senin Hastan EP’siyle geçirdi. Şarkılar dönemin ruhuna uygun, sevenin sevdiği şarkılar, bense çıkarsa dinlerim ama çıkmazsa özlemeyeceğim şarkılar açıkçası. Senin Hastan şarkısında son heceleri kese kese söylemesi mutsuz etti beni. Gene de İrem’dir, renktir, yapsındır…


IŞIN KARACA – MEVZU BU MU ve GERİ GELME



EZGİ AKTAN – HAYAL DEĞİL ve EKİMİN GÜNAHI YOK



HÜSNÜ ARKAN – DELİ EYLÜL ve BOŞLUK



GÜNCE – KALK YERİNE YAT


FUNDA ARAR – O ŞARKIYI ÇAL ve DOLDUR YÜREĞİMİ


GÜLİZ AYLA – SARMAŞIK


SEZEN AKSU – KONDURAMADIM


BERNA KESER – AKLIM KARIŞMIŞ


DEMET AKALIN-IŞIN KARACA-CANSU KURTÇU-DENİZ SEKİ – ALA


ECE MUMAY - GALAKSİ


ZERRİN ÖZER - WONDERFUL SURPRISE



 

KATEGORİ DIŞI:

Melih Kibar’ın vefatının 15. Yıl dönümünde saygı albümü olarak düşünülen Mesaj proje albümünün içinde yer alan, ayrı klip çekilse de sanatçıya ait çalışma olarak çıkmayan Ceza’nın “Yeni Mesaj” ve Yaşar’ın “Söyle Canım” şarkılarını bu listeye almadım. Bu şarkılar her ay bir şarkı şeklinde yayınlanan albümün içinde yer alacak, bu yüzden 2021’de albüm tamamlanıp çıkarsa şayet o kapsamda yer alacak.






Hiç yorum yok: