Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Aralık 2020 Perşembe

2020 YILININ DİKKAT ÇEKİCİ PROJE ALBÜMLERİ

2020 YILININ DİKKAT ÇEKİCİ PROJE ALBÜMLERİ

2020 yılı proje albümleri bakımından zengin geçti sayılır, kimileri "vaay be ne güzel olmuş", dedirtti, kimi içinse "olmasaydı daha iyi olurdu" dedim.

1) TUNA KİREMİTÇİ – İNSANLIĞIN ÖLDÜĞÜNÜ DUYDUM VOL 1. : Tuna Kiremitçi müzikteki yükselişini bu sene birer ay arayla çıkardığı üçlü şarkı projesi İnsanlığın Öldüğünü Duydum ile taçlandırdı. Baştan sona özgünlük, baştan sona kalite, baştan sona sağlam sound ile İz Kalmadan, Sevmek Mi Sevilmek Mi, Hayallerin de Ömrü Var şarkılarıyla hikayelerini şarkılarında anlatmaya 2020’de devam etti Tuna Kiremitçi ve gene gönül tellerimizi titreti. Bilhassa şiir-rep karışımı İz Kalmadan şarkısını ve o mistik, akıcı aurasını kaç kere dinledim hatırlamıyorum.


2) ECE DORSAY – UNPUBLISHED DEMOS 1999 - 2004 : 2020, müziğin en çalışkan sanatçılarından sesi ayrı özel, müzisyenliği ayrı bir güzel Ece Dorsay’ın verimhaneye çevirdiği bir yıl oldu. Ece bu dönemi gene üreterek veya eski şarkılara kendi tarzını koyarak söyleyip yayınladığı şarkılarla geçirdi. Kendi kendine kaydedip paylaştığı coverlarının yanı sıra yıllar içinde heybesinde biriktirip daha önce yayınlama imkanı bulamadığı gerek kendi şarkıları gerekse ona ilham olan sanatçıların coverlarını yayınladığı 31 şarkılık UNPUBLISHED DEMO da böyle bir çalışmanın ürünü. Ece on parmağında 20 marifet bir sanatçı olarak, albümün her şeyini, kayıtları, düzenlemeleri, enstrümanları tek başına çalmasıyla alkışı hak eden ve takdir edilmesi gereken albümlere bir yenisini ekledi. Yavuz Çetin yorumlaması "Tutkuların Peşinde" ve "Umut ve Korku Yolu"  ile Hungry Dog ve Seveceksen Sev en dikkatimi çeken şarklardı ama 31 şarkının hemen hepsinde Ece'nin emeğini hissediyorsunuz, bu albümü bulup dinlemenizi tavsiye ederim.

3) NÜKHET DURU – HİKAYESİ VAR : Türk Popüler Müziğinin Nünü’sü, ikonu, divalarından Nükhet Duru 2020’yi zamansız şarkılarına düet biçiminde müziğin yeni nesil sesleriyle birlikte yeni bir can verdiği Hikayesi Var albümüyle geçirdi. Nükhet Duru’nun genç kitleye hitap etmek için gerek sosyal medya kullanımını gerekse yeni neslin favori şarkıcılarıyla yaptığı bu çalışmalar çok sanatçıya örnek olması lazım bence. Her daim hatırlanan bir sanatçı olmanın yolu her neslin genç müzik dinleyicisine hitap etmekten geçiyor ve Nükhet Duru bu konuda çok başarılı. Albüme gelirsek, bazı ortalama altı bulduğum yorumlara rağmen, genel olarak eli yüzü düzgün rahat dinlenen uyumlu birlikteliklerin daha fazla sayıda olduğu bir dinleti albümü olmuş. Nükhet Duru’nun tüm şuhluğuyla tebessüm ettiği nefis kapağı bir yana, özellikle Kalben’li düeti Bir Nefes Gibi enfes bir tat bıraktı ağzımda. Sena Şener’le Gözlerin Bulutlu ve Mabel Matiz’li Nerde de favorilerden.


4) HARUN KOLÇAK – HATIRA : Harun Kolçak aramızdan ayrıldıktan sonra hatırasına bir saygı duruşu olarak ikincisi yapılan albümde Harun Kolçak’ın daha önce yayınlanmamış bir şarkısı ile yarım kalmış şarkıları ve versiyonları yer alıyor. Harun’un vefatından sonra yeni şarkısını dinleyicilere sunmasıyla güzel bir veda olmuş Harun’a.

5) MURATHAN MUNGAN – 2020 Model : Murathan Mungan dizelerinin yeni sanatçıların sesleriyle can bulduğu bu çift diskli dolu dolu albüm resmen devler geçidi gibi, Nazan Öncel'den, Nükhet Duru'ya, Sezen Aksu'dan Zuhal Olcay'a Aylin Aslım'dan Şebnem Ferah'a Zeynep Casalini'den Teoman'a Koray Candemir'den bittabi Derya Köroğlu'na müziğin en kalburüstü isimlerinin yanı sıra, Gaye Su Akyol, Ozan Anlaş, Kalben, Ozbi ve en sevdiğim alternatif gruplardan Six Pack gibi yeni isimlere kadar kalabalık bir kadrosu var, çok beğendiğim yorumlar kadar Cem Adrian'ın yorumuyla yazık edilen Eskidendi Çok Eskiden gibi vasat yorumlar ve Çağatay Akman, Mehmet Erdem gibi "ne işi var bu albümde" dediğim isimler de var. "Zerrin Özer niye yok" diye sordum mesela. Eksikleri olsa ve yer yer akıcılık ve sıkıcılık konusunda sıkıntı yaşatsa da, eli yüzü düzgün kotarılmış, çoğu keyifle dinlenecek şarkılardan oluşan bir albüm. Aylin Aslım&Ah! Kozmos ortaklığında "Geçiyorum", Şebnem Ferah "Aşktan Nasıl Gidilir" ve Nazan Öncel'in "Bir Bilsem, Ah Bir Bilebilsem" en sevdiğim yorumlar oldu.


6) NUR YOLDAŞ  İZ BIRAKAN ŞARKILAR VOL 1. : Türk popüler müziğinin en özel, en eskimeyen seslerinden Nur Yoldaş 2020 yılında hepimizin çok sevdiği 5 rock şarkısına İz Bırak Şarkılar konseptiyle Nur Yoldaşça bir dokunuş yaptı, çok da iyi yaptı. Genelde pop şarkıların coverlandığı bir zamanda rock coverı yapmaya ancak Nur Yoldaş gibi vizyoner bir sanatçı cesaret edebilirdi. Yenilikçi, eşsiz, özel ses Nur Yoldaş’ın albümünde, Emre Aydın’dan “Hoşça kal”, Cem Adrian’dan “Ben Seni Çok Sevdim”, Mor ve Ötesi’nden “Araf”, Şebnem Ferah’tan “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum” ve Özlem Tekin’den “Aşk Her Şeyi Affeder Mi?” hitleri Nur Yoldaş yorumuyla hayat buluyor. Daha önce Nükhet Duru’nun da seslendirdiği “Ben Seni Çok Sevdim” albümün çıkış şarkısı olarak belirlendi. Şarkıyı sahibi Cem Adrian’dan başka herkes güzel söylüyor gerçekten.

7) ZEYNEP BASTIK – AKUSTİKLER : Yeni dönemin en sivrilen ve dikkat çeken isimlerinden Zeynep Bastık 2020 yılında yayınladığı akustik şarkıları Akustikler projesiyle bir araya getirdi. Uslanmıyor Bu, Her Yerde Sen, Dargın, Bir Daha, Her Mevsim Yazım ve Çukur Şarkılarının akustik yorumlarıyla keyifle dinlenen bir albüm. Ben Zeynep Bastık’ın tarzını ve sesini seviyorum.


8) BETÜL DEMİR – AKUSTİKA : 2020’de bir Akustik proje daha Betül Demir’den geldi. Çoğu Sezen Aksu şarkılarından oluşan cover albüm, Betül Demir’in yeni albüm öncesi bir ara sürprizi. Zalim, Masum Değiliz, Pardon, Perişanım Şimdi, Seni Kimler Aldı, Ateş Böceği, Küçüğüm Canımsın Sen şarkılarından oluşan albüm ara albüm olarak ve Betül Demir’in ses rengini çok iyi duyabilmemiz açısından başarılı ama dileğimiz o güzel sesi doya doya dinleyeceğimiz sıfır şarkılarla bir albüm yapması. Bir de not, Betül Demir'in bir konserde canlı seslendirdiği ve mestlerden mest beğendiğimiz Şehrazat - Zerrin Özer klasiği Kıyamam şarkısı da bu albüme girip bir kayıt alına alınsaydı keşke.

9) MAVİ – KARYA KAYITLARI : Türk popüler müziğinin nevi şahsına münhasır sanatçılarından Mavi, bir süredir yaşadığı Bodrum’dan özel bir konsept albümle seslendi. Dört yeni şarkısı ve yeni bir müzikal düzenlemeyle sunduğu eski iki şarkısıyla ile altı şarkılık bir Ep olarak yayınladığı Kayra Kayıtlarını dijital platformlara saldı. Karya Kayıtları projesini “Hiçedönük” isimli teklisi ile açan Mavi, akabinde “Acaba” isimli ikinci teklisi ve videosunu yayınladı. Yorumu, şarkı yazarlığı ve müzikleriyle ayrı bir yerde olan Mavi’ye kulak vermeli. Şarkıları çok dinlendirici.


10) BERGÜZAR KOREL –  2 : Aykut Gürel desteğiyle birkaç sene önce ilk müzik albümünü çıkaran Bergüzar Korel, gelen iyi eleştirilerin ardından bu sene o projenin devamı niteliğinde Türk popüler müziğin en sevilen bazı şarkılarının akustik ve caz tınılarıyla sunulduğu 2. albümünü yayınladı. Sesi çok iddialı olmasa da usul usul söylerken kulağı yormayan Bergüzar Korel, bu albümde müziğin “erkek şarkılarına” değişik bir düzenlemeyle ses vermiş. Hasret, Benim Bütün Rüyalarım Seninle, Son Mektup, Canım Seninle Olmak İstiyor, Deli Divane, Yarına Allah Kerim, Suç Bende, Medcezir, Zalim, Tam Ortasındayım gibi erkek şarkılarının kadınca yorumu çok tatlı olmuş.


ÖZEL KATEGORİ: EZGİNİN GÜNLÜĞÜ – 40 YILLIK ŞARKILAR : Efsane özgün müzik grubu Ezginin Günlüğü’nün saygı albümü 40 Yıllık Şarkılar yeni sanatçılar ve yenilenmiş yorumlarla sunuldu. Daha 2007 yılında Çeyrek albümünü yapmışlarken bana neden şimdi yeniden bir saygı albümü yaptılar ki diye düşündürse de, şarkıların yeni nesil sanatçılarca seslendirilmesi iyi bir fikir. Böylece sevdiği sanatçının sesinden bir Ezginin Günlüğü şarkısını dinleyen yeni nesil müzik dinleyicisi şarkının orijinalini ve başka şarkıları da keşfetmek isteyebilir. Kimileri güzel seslendirilmiş şarkıların, Gripin'in Ebruli yorumu ise, daha önceki albümde Yaşar tarafından seslendirilen yorumunun üstüne, "kapat beni" diyor.


HAKKINDA FİKRİM OLMAYAN PROJE ALBÜMLER:

Bu proje albümler bu sene içinde çıkan ama bir türlü dinleme fırsatım olmayan proje albümleri:

ZEKAİ TUNCA – 50.YIL ALBÜMÜ

FERHAT GÖÇER – SABAHATTİN ALİ ŞARKILARI

“OLMAZ OLSUN BÖYLE PROJE ALBÜM” DEDİRTEN PROJE ALBÜMLER

- ATTİLA ÖZDEMİROĞLU BESTELERİ : Ben hayatımda bu kadar olmasaymış keşke dedirten, o canım şarkıların ırzına geçilen, saygı adı altında bu kadar saygısızca, özensizce yapılmış çok az saygı albümü projesi gördüm. Tabiri caizse bu saygı albümü çıktığında Attila Özdemiroğlu’nun kabrinden fırlayıp “ne yaptınız benim şarkılarıma” deyip emeği geçen herkesi çarpacağını filan düşündüm, o derece…

  - CEM ADRIAN’IN TSM DENEMESİ: Cem Adrian’ın kendi şarkılarına bir katlanamazken, bir de o canım şarkıları gevrek sesiyle katletmesi, bir de bundan albüm yapması senenin fiyaskolarından oldu. O canım şarkıları büyük üstatlar bin lezzette söyleyip kitabı kaldırmış zaten, o lezzette ulaşamayacak kimselerin o şarkılara azıcık saygı göstermesi gerekiyor.

 SENENİN EN DİNLEMEYE TAHAMMÜL EDEMEDİĞİM ŞARKILARI:

 Her birinin ayrı ayrı şaka olmasını umduğum kötü bir kabus gibi, söz-müzik-bağlam kopukluğunda zirve olup, yorumuyla da tüy diken Aleyna Tilki’nin “Yalan”; “geldi geliyor olaaaay” diyerek kocaman kocaman reklamları yapılan, söz-müzik fakiri ve aklımda bir tek Edis’in klipteki battal boy çöp poşetinden yapılma pantolonunun kaldığı Gülşen-Edis Düeti “Nirvana”, gene Edis’in kariyerinde daha kötüsünü yapamaz dediğim “Perişanım” (adam sen starlığa oynuyosun, Olmamış Mı, Benim Ol, Buz Kırağı gibi şarkıların yanına yakışıyor mu bu şarkı, neyse her kariyerde böyle saçmalama anları olur diyor ve geçiyorum), Irmak Arıcı’nın her şeyiyle kamera şakası skecinden hallice “Söz Yaşlarım” şarkısı, ağzının içinde mıy mıy tekerleme gibi söylediği ama ne hikmetse çok rağbet gören ama benim içimi bayan “Cennetten Çiçek” şarkısıyla Zehra Gülüç ve Tanita Tikaram’ı konu edineyim derken saçmalamanın dibine vuran manasız ve müzik faciası “Nostalji” şarkısıyla Demet Akalın ve söz, müzik, sosyal mesaj faciası Yonca Evcimik'in "Ayıp Şeyler" isimli şeyi bu senenin benim için kaybedenleri oldular.

Böylece 2020 yılının en'leri yazım sona eriyor. Bu sene bu şarkılarla geçti, bakalım gelecek sene hangi güzel albümleri dinleyeceğiz. Kendi adıma bu sene blogta daha fazla paylaşım yapmayı diliyorum dilediğim şeyler arasında. Herkese mutlu, sağlıklı ve 2020'nin alıp götürdüğü ne varsa daha fazlasının geldiği bir yıl olsun.

Hiç yorum yok: