Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Eylül 2014 Çarşamba

BİR TATİLİN ARDINDAN... 5. GÜN ALTINOLUK ve CANDAN ERÇETİN KONSERİ (16.08.2014)

CANDAN BİR GECE
Efenim, ertesi gün üzerinize afiyet bir haftalık tatil yorgunluğunu Altınoluk denizinde attım. Akşamında tatilin son etkinliği olan Candan Erçetin konserinde aldım soluğu. Daha önceleri çok kişiden duyduğum ve anlata anlata bitiremedikleri Candan Erçetin’i bir kez de ben izleyeyim dedim. Gerçekten anlatıldığı kadar varmış. On beş dakikalık bir ara dışında iki buçuk saat sahnede kalan Candan Erçetin, şarkılarıyla olduğu kadar izleyicilerle sohbetiyle de çok hoştu.

Konserin ilk yarısında bordo renkli bir tuvalet giyen Candan Erçetin, daha çok slov şarkılar seslendirdi. Şarkılar arası bazı şarkıların hikayelerini anlattı ve orkestra üyelerine de laf atmaktan geri kalmadı. Belli ki çok sağlam ve iyi anlaşan bir ekibi var, başarının en önemli sırlarından biri de bu istikrarlı iletişim ve birlikte gülebilmek bence.
 
 Konserin ikinci yarısı hareketli şarkılara ayrılmıştı. Zira bir seyirci “Ben Kimim” şarkısını istediğinde “Ben eğlendirmeye geldim buraya, slov şarkı istemeyin” dedi şaka yollu. Candan konserlerinin geleneği olan çıplak ayakla, üzerinde beyaz ve renkli tonlarda bir kostümle bir saat kadar hem kendi sahnede coştu hem de bizi coşturdu.
Kendi içinde planlı bir konserdi, yani şarkı listesi hazırlanırken, mesela Aranjmanlar, TSM şarkıları, slov, hareketli ve tabi ki Candan’ın olmazsa olmazı Trakya havaları şeklinde bölümler vardı. Her birinin geçişi çok güzel olmuştu. Candan, özellikle Trakya havalarında, bazı şarkıları açıklayarak hoş anekdotlar anlattı ve yer yer orijinal dilinde seslendirdi. Aranjmanlarda da mesela Son Geminin bir kısmını Fransızca söylemesi, arada İtalyanca şarkılarla aldı gönlümüzü diyar diyar sürükledi.

Konserin sonlarında, onun için de her defasında sürpriz olduğunu söylediği orkestra üyeleri tanıtımı konserin ilginç bölümlerindendi. Buna göre orkestra üyeleri bir konsept belirlermiş ve o konsept içinde herkes kendi enstrümanını ilgili melodiler eşliğinde çalarmış. Bunu birkaç kere yapmışlar ve bakmışlar sonuç iyi oluyor, konserlerin bir parçası haline getirmişler. Bizim konserde, Michael Jackson’ın 5. ölüm yıldönümü nedeniyle, bu yönde şarkılarla tanıttı Candan orkestra üyelerini.

Konserde özellikle beklediğim Mühim Değil, Sensizlik, Vakit Varken, Hangi Aşk Adil Ki, Umrumda Değil ve Çapkın şarkılarını söylememesine biraz üzülsem ve ilk albümü Hazırım’dan HİÇBİR şarkı söylememesine şaşırsam da, genel olarak büyüleyici bir konserdi diyebilirim. Bir ara konserde konu aşk ve sevgiye gelince, “Hangi Aşk Adil Ki?” lafıma gülerek, “Onu çok eskiden söylemiştim, hoş hala aynısını düşünüyorum da,” diyerek yanıtladı, ama gene şarkıyı söylememeyi tercih etti. Sahnede çok şık, çok zarif, çok muhabbetperver, çok esprili ve yerinde duramayan bir Candan gördüm. Uzun süredir geçmeyen grip yüzünden sesinin kısık olduğunu söylese de, inanılmaz bir performansla iki buçuk güzel saat yaşattı. Çıkışta biraz kulis kapısında bekledim, bir süre sonra Candan Erçetin alkışlar eşliğinde çıkıp herkese el sallayarak aracına binerken, içimden insanların boş yere insanların kalbinde iyi bir isim yapmadığını düşünüyordum. Güzel müzik ve keyifli saatler için size de ilk fırsatta bir Candan konseri öneririm. Yazarak yeterince ifade edilemeyen bu gece hakkında aşağıdaki video ile fikir sahibi olabilir ve kimbilir siz de ordaymış gibi hissedersiniz. Konserden fotoğraflar burada:






BİR TATİLİN ARDINDAN... 4. GÜN ALTINOLUK ve ANADOLU ATEŞİ (15.08.2014)

ALTINOLUK VE ANADOLU ATEŞİ...
Aslında bu gün de pek tatil gününden sayılmazdı, zira günün anlatılabilecek olayları korkunç diyeceğim bir otobüs yolculuğu deneyimi ve ucu ucuna yetişebildiğim Anadolu Ateşi performansıydı. Şimdi önceki yazıyı lütfedip okuduysanız, Bodrum’da otobüs bileti alırken yaptığım hesaplamalara aşinasınızdır. Bilmeyenler için tekrar: bana uyan iki saat vardı, biri on buçuk, biri on iki buçuk, ben on buçuk biletini aldım ki, en azından vakitlice Altınoluk’a varayım, Anadolu Ateşi’nden önce biraz dinlenme ve belki bir deniz yapma fırsatım olsun.
Saat on buçukta başlayan ve bana yol yedi saat sürecek dedikleri kabus, benim saat taa 20.00’de Altınoluk’a varmamla son buldu. Öyle bir varma ki, Altınoluk merkezde inip koştura koştura amfitiyatroya tırmandım, arada bir yarım saat telefon şarj etme ve tostla midemi yükleme molasını saymazsak.

Ay bir dolmuş gibi çıktı otobüs şirketi, (üstelik bilinen firmalardan da biri, isim vermiyim), her durakta durur, herkes için durur, herkesi evinin önüne kadar bırakır (öyle ki yolda giderken birden bir sapağa girdik, bir adamı tee evinin önüne kadar bıraktık, sonra aynı sapaktan geri çıkıp yola devam ettik!) Bu arada bir yolcuyu unutmuşlar ve biz yarım saat onu bekledik, sonra bilmediğim bir nedenden dolayı yarım saat daha yol kenarında bekledik.

Allah’Im gerçekten çamaşır makinesindeymişiz gibi bütün yol gargargargar diye sarsıla sarsıla gider mi, ben ki yol tutmaz beni, içim dışıma çıktı, ikram yapıyolar, bardaklar tepside durmuyor, bir de yeni şortumu giymişim, o sarsıntıda zaptedemediğim meyve suyu üzerime dökülmez mi? Çamaşırların neler çektiğini daha iyi anlıyorum şimdi, öte yandan bu bir sabır sınavıydı sanırım ve tabi bi daha o turizm şirketiyle gitmeme kararımın temeli!
Neyse saat 20.00’de Anadolu Ateşi’ne yetişmek ateşimi aldı biraz (ehehe rampaların ustasıyım, laf oyunlarının hastasıyım!=) )

Anadolu Ateşi gerçekten enfesti, hepsi değilse de kırk kadarı vardı sahnede (sayıları daha çok diye biliyorum ben) ama öyle bir koreografi ki o kırk kişi yüz kırk kişi gibiydi sahnede, sanki karbon kopyayla çoğalıyorlarmış gibi. Vücutlarında kemik yokmuş gibi kıvrım kıvrım kıvrılmalarına mı şaşırmadım, kırk kişinin kırkının da otomatiğe bağlamış gibi sekmeden o bir tekini bile yapamayacağım hareketleri senkronize halde yapmalarından mı büyülenmedim? Onları izlerken insanın gerçekten bu hayata bir amaç için geldiğine, sahnedekilerin hayattaki amaçlarını bulduklarına inandım. Onlar o kadar zor hareketi sanki ne bileyim çamaşır asarmışçasına rahatça yaparken, aklımdan geçen “insan boş yere büyük olmuyor, boş yere isim yapmıyor” oldu. Zira çok büyük bir çalışma olduğunu okumuştum, günde sekiz saat filan çalışıyorlarmış, buna provalar ve performans öncesi ısınmaları da ekle, ortaya böyle mükemmel performanslar çıkıyor işte. Bu performanslar için Mustafa Erdoğan’ı da alkışlamalı. Performans yaklaşık iki buçuk saat kadar sürdü ve hiç ara vermediler. Konseptlere bölünmüştü koreografi, benim seçebildiklerim arasında aklımda kalan, düğün gelenekleri, savaş, zeybekler gibi Anadolu’ya özgü unsurların dansla ifadesiydi. İki buçuk saatte daha pek çok konseptte danslar yapıldı ama onları da artık bir gün siz denk gelir de izlerseniz, bana hatırlatırsınız. Ben kendimi dansın büyüsüne kaptırmıştım çünkü o esnada.Performansın en hoş anlarından biri davullu konseptte seyircinin de tempoyu sesle tekrar etmeye çağrılmasıydı. Performansa izleyiciyi dahil eden etkinlikleri hep ayrı bir sevmişimdir. Gece biterken, son gördüklerim, mutlu yüzler, sahnede rahatlama egzersizleri yapan dansçılar ve onlarla fotoğraf çektirmek için yarışan mutlu izleyiciler vardı.

9 Eylül 2014 Salı

BİR TATİLİN ARDINDAN... 3. GÜN BODRUM (14.08.2014)

BODRUM... BODRUM...
Feribotta Yaşar’ın grubu Öner, Buğra, Barış, Mehmet, Okay, Ender ve Oğuz ile kahkahalı, muhabbetli, kahveli filan, suratımıza çarpmakla kalmayıp resmen dayak atan rüzgarın sersemlettiği iki saat on beş dakikalık feribot yolculuğunun akabinde Bodrum’a vardık.
Akşama görüşmek üzere vedalaşarak yollarımıza gittik. Benim günü değerlendirmeden önce yapacak iki önemli işim vardı, biri kalma sorununu halletmek (zira Datça gibi şezlongta kalınacak bir durum yoktu) ikincisi ertesi gün için Altınoluk bileti almak, (Datça deneyiminin öğrettiği üzere, işimi garantiye almak zorundaydım). Sırtımda on kilo çantayla ve önceki geldiğimde kaldığım pansiyonların yerini bulamadığım için aynı yolları bir aşağı bir yukarı tekrar tekrar yürürken buharlaşıcaktım nerdeyse. Neyse otogara ulaştım, Altınoluk sadece
Yaşar'ın her biri birbirinden yağız ekibi...
iki firmada ve bana uyan sadece iki saatte vardı, biri on buçuk biri on iki buçuk. Bu ayrıntıları neden anlattığımı ileride anlayacaksınız. Benim üzerinize afiyet üç günlük Yaşar-Leman Sam turnesinin akabinde Altınoluk’ta alınmış bir Anadolu Ateşi biletim vardı ve iyimser tahminim on buçukta binersem –yazıhanenin de söylediği üzere- yedi saat sonra Altınoluk’ta olacaktım, böylece hem dinlenmeye hem de belki denize girmeye vaktim olacaktı. Nerdeee… Başıma gelecekleri bilmediğim için on buçuk biletini aldım ve içim rahat pansiyon aramaya koyuldum. Nice arayıştan sonra, ucuz tek kişilik bir oda buldum, tuvaleti banyosu dışardaydı ve özellikle tuvalet girilecek gibi değildi ama olsun, maksat birkaç saat kalmaktı. Pansiyona yerleştim ve üzerine afiyet günlerin yorgunluğu, bir iki saat uyuyakalmışım.

Uyandım ve Bodrum’da her zaman gidip denize girdiğim Moonlight kafeye doğru yola çıktım. Orayı birkaç sene önce keşfetmiştim. Barlar sokağında, böyle denizin kenarında
masalar var, biranızdan bir yudum alıp hoop kendinizi denize atabiliyorsunuz, seviyorum orayı, gidip orada birkaç saat deniz-bira-patates keyfi yaptım yeniden üzerinize afiyet. Sonra konserden önce adet yerini bulsun diye çarşısına gidip sahaf aradım. Bir keresinde böyle aranırken bir fuara denk gelmiştim ve dibim düşmüştü, her tarafta CDler vardı, ben de Buz Devri’ndeki sincabın o fındığa erişmesi gibi CDler arasında kaybolmuştum, lakin o zaman çok param yoktu ve birçoğunu alamadan bırakmıştım. Bu defa öyle olmadı, çünkü bu sefer de fuarı bulamadım. Bu sefer de param vardı, fuar yoktu! Hay bin kunduz, deyip pansiyona döndüm, akşam için hazırlanmaya. Bu arada çarşıda dolanırken bir yerde gördüğüm, daha sonra alırım deyip almadığım şortun bulunduğu mağazanın, pansiyona geri dönerken de acaba nerdeydi diye düşünürken birden sokağına çıkıp denk gelmem evrenin bana bir başka hediyesi oldu. Gerçi benim bedenimden çok fazla yoktu ama şortu aldım, usta –ve çakal- satıcı tarafından önerilen bir şortu daha aldım.

İşte ben böyle bir hal içindeydim :)
Neyse duş muş, kıyafet seçimi derken (bu arada konserlere giderkenki kıyafetlerimi özenle seçtiğimi belirteyim, üç konserde üç farklı kıyafet giydim ama hepsinin ortak paydası tişörtlerin müzikle bağlantılı olmasıydı, fotolarda dikkat edersiniz belki), Antalya’dan Bodrum’a konsere gelen arkadaşım Tuğba’nın mesajını gördüm. Denk geldi tam çıkmaya hazırlanırken. Yarım saat sonra kale kapısında buluştuk, fotolarımızı çekindik, muhabbetimizi ettik ve konseri beklemeye başladık. (Bu yazı da çok yakında burada olacak).

Sizlere şöyle diyeyim sayın okuyucu, konserin sonrası en az konser kadar efsane oldu benim için. Zira konser çıkışı Yaşar dışında tüm ekip Bodrum’un efsane mekanlarından Mavi’de Bora Uzer’i dinlemeye gitti ve bendenizi de davet ettiler sağ olsunlar. Cümbür cemaat gittik Bodrum sokaklarında güle oynaya. Düşünün ortamı sayın seyirciler, bir yanımda Sibel Tüzün, bir yanımda Leman Sam, bir yanımda Kaan Öztürk, bir yanımda Mehmet Çelik, Leman Sam orkestrası, Yaşar orkestrası tam takım… Benim için rüyanın gerçek olmasıydı bu. Dörde kadar filan kaldık, bana kalsa daha da kalırdım ama ertesi gün zombi gibi olmamak için mecburen ordan ayrıldım, başka bir yerde gecenin cilası son bir bira daha içip pansiyona döndüm, yatağa yattığım anda, böyle bir gece yaşattığı için Allah’a şükrediyordum.


8 Eylül 2014 Pazartesi

BİR TATİLİN ARDINDAN... 2. GÜN DATÇA (13.08.2014)

DATÇA... DATÇA...
 
 Aslında Datça kısmında anlatılacak çok fazla şey olamadı, çünkü bir önceki yazıda belirttiğim gibi, Datça’nın sandığımdan çok fazla uzak olması nedeniyle bütün günüm yolda geçti ve konsere bile nerdeyse ucu ucuna yetiştim… Gene de bazı anlar vardı ki, anlatmasam olmaz…

Efenim şöyle ki, saat 3 gibi İzmir otogarına vardığımda, Datça’ya hemen otobüs bulacağımdan çok emindim. 7 saat sürse bile, konserin en fazla birkaç şarkısını kaçıracaktım. Gittim ve ilk karşıma çıkan şirkete Datça otobüsünün saatini sordum, ay demesin mi altıya çeyrek kala! Ay ben nasıl oldum, “nası yani, daha erken yok mu dedim??” “Yok” dediler, “eee”, dedim “buna binsem kaçta orda olurum?” “onbir buçuk gibi” dediler, “ayy” dedim, mümkün değil, “benim on dakika içinde bir şekilde gitmem lazım”. Ben bir yandan kendime saydırırken, halime acıyan bir görevli bana parlak bir fikir verdi, “sen” dedi, “Muğla’ya git, ordan aktarma yaparsın, on dakika sonra kalkıyor”. “Hay” dedim, “çok yaşa sen”, atladım Muğla’ya gittim. Bu arada yanımda nakit de bitmeye başladı, her anlamda patlamak üzereyim, ama çare yok, atladım Muğla’ya gittim, 6 buçuk gibi vardım ve koştura koştura yazıhanelere gittim. Adamlar gerçekten çok saygılılardı ama hiçbirinin otobüs saatlerinden haberi yoktu! Biri dedi “birazdan gelecek Datça otobüsü”, bir diğeri “Son otobüs 6ya çeyrek kalaydı, bitti”. “Eee”, dedim “napıcam şimdi ben?” “Marmaris aracı gelicek birazdan, onunla aktarma yapman lazım” Aktarıla aktarıla hal oldum, ama yapıcak bi şey yok, sırtımda on kilo çanta, kart geçmeyen bir yazıhanelerde atm arayarak, bulamayarak, garın dışındaki atmlere koşup para çekerken aracı kaçırmamak için dualar ederek, parayı çekip Marmaris aracına bindiğimde derin bir nefes alarak Datça’ya doğru yola koyuldum.
Saat sekiz gibi Marmaris’e vardım şansıma ilk araç yarım saat sonra kalkacaktı ve onu kaçırsam bir sonraki on buçukta, öyle bir bıçak sırtı durum. Ama her şey ters gidecek değil ya, neyse ki aksilik olmadan attım kendimi otobüse ve 21.30’da Datça’ya vardım, 22.00’de Datça amfitiyatroya vardım, konser başlamıştı, ama son girmenin avantajı herkesle birlikte, Yaşar’ın ve gözleri beni görünce kocaman açılan Leman Sam’ın dikkatini çekmekti :). (Konser yazısı daha ileride can okuyucum).

Datça'da şezlongtan bir gece özçekimi...
Konser çıkışı önümde iki seçenek vardı. Bir pansiyona kapağı atmak veya bütün gece sokaklarda avare avare dolaşıp sabahlayarak paramı cebimde tutmak. Sırtımda on kilo varken, pansiyon seçeneği cazipti aslında, ama sorduğum pansiyonlarda ya yer yoktu ya da fiyatlar uçmuştu. Bu belki de bana bir lütuftu. Yolda duvardan bir poster indirdim, bu ayrıntıyı bilhassa yazmak istedim, zira akıbetine üzüldüğüm bir şey oldu. Sokaklarda bir saat kadar dolaştıktan sonra, kafamı toparlamak ve isyan eden telefonumu şarj etmek için bir kafeye oturdum. Biri dışında pek insan canlısı olmayan –en azından kendi arkadaşları dışındakilere- bir tipin servis yaptığı bir kafeye –mecburen- oturdum ve bi yandan telefonumu şarj ettirirken, bütün gün bir şey girmeyen midemi tostla yükledim ve orada iki saat oturup yedi bardak filan çay içtim boş yere masa işgal etmiyim diye. Orada karar vermiştim pansiyonda kalmamaya zira birkaç saat sonra grupla feribotla Bodrum’a geçecektik. Gerek yoktu birkaç saat için o kadar para vermeye, sorun pansiyonda kalmayacaksam nerde kalacağımdı. İki saat sonra kafe kapanırken telefonumu aldım, sokaklarda yürürken deniz kenarındaki şezlongları keşfettim, hafif de bir meltem vardı, “işte” dedim, “bundan ala kalacak yer mi var?” Hemen çantamı filan kenara atıp şezlonga kuruldum ve hafif meltem ve deniz şıpırtıları eşliğinde, kah köpeklerin havlamalarına uyanarak, kah gelip geçen insanlara dikkat kesilerek, ama sonsuz bir mutlulukla, uyudum orda, çantamı da belime destek yaptım, bi yandan da korumaya alma adı altında. İçim geçmiş, gözlerimi açtığımda şöyle bir manzaraya uyandım:
Aman Allah sayın okuyucu, insan on yaş gençleşir buna her gün bakarak uyansa. Tek pişmanlığım ve kendime bir daha gidersem yapacağıma söz verdiğim o denize girmemek oldu. Her türlü teçhizatım yanımdaydı ama duş filan imkanı bulamam diye canım çeke çeke şu denize giremedim! Yapılacaklar listesine bir şey daha eklendi.


Bunun yerine, bir gün öncesinden dikkatimi dürtükleyen Datça Kahvaltıcısına gittim, daha yeni açılıyordu. Saat yedi buçuk gibi Datça kahvaltısı söyledim, bir saat kadar enfes bir kahvaltı yaptım. Saat dokuzda feribot servisi kalkıyordu, o yüzden çok oyalanmadan toparlanıp feribot gişesine gittim, işte posterin akıbeti, bütün gece yanımda dolaştırdığım, şezlongta uyurken bile göz kulak olduğum biricik posterimi ordaki masanın üzerinde unuttum! Bunu da servis hareket ettiğinde fark ettim! Hay bin kunduz! “Neyse Bodrum’da var daha konser, nasılsa alırım” dedim (alamadım).

 Saat dokuz buçuk feribotuyla Datça’ya karşı “hoşça kal göz bebeğim, hoşça kal göz bebeğim, hoşça kal yaz güneşim, hoşça kal,” dedim, “öbür yaza kadar”.
 

7 Eylül 2014 Pazar

BİR TATİLİN ARDINDAN... 1. GÜN İZMİR (12.08.2014)

İZMİR... İZMİR...

Aslında geç bile kaldım bu yazıyı yazmak için, ama her anısı öyle canlı ki, sanki dün yaşanmış gibi taze, bu yüzden bir yaz daha geride kalırken, yaza bir veda olsun bu yazım. Bu yazıyı iki kısım olarak düşündüm aslında, ilk kısmı olan bunda, tatilde gezip gördüklerimden ve yaşadıklarımdan bahsedicem, ikincisinde bu tatilin ana konusu olan Yaşar&Leman Sam - Kuş Misali turnesi, Anadolu Ateşi ve Candan Erçetin konserlerinden bahsedeceğim. Hazırsanız kendinizi beş gün beş gece enfes bir tatili yaşarken bulmanız dileğiyle başlıyorum.

Yaşar’ımın bir diğer kıymetlim Leman Sam’la turne haberi geldiğinde, işten şurama kadar geldiği bir zamandı (yazan elini burun hizasına getirir). Önceleri haftaiçine denk gelmesinin bende yarattığı umutsuzluk ve “nayırr, kaçıramam bunuuu” nidaları ve işten bıkmış olmanın bezginliğiyle birleşince, param da denk gelince, “yaw” dedim kendi kendime, “yıllık izin diye bir nane var, olması gerek yani”. Ve patronlara kararımı bildirdim (ihihihi tabi ki izin vereceklerdi akıllım). Ve 11-18 Ağustos tarihleri arasındaki İstanbul-İzmir-Datça-Bodrum-Altınoluk-İstanbul güzergahındaki şapşahane tatilim başladı. Bu yazıyı yazmaktaki amacı, hem o anları kayıt altına almak hem de size öykü tadında bir anekdot anlatmak. Gerçi yaz başından beri yıllık izin kullanmadan benim kadar çok tatil yapan da yoktur hani, yaz boyunca her Cuma sırt çantamla işe gidip iş çıkışı uçak nereye götürürse oraya gidip Pazar gecesi döndüğüm bir yaz yaşamış biri olarak şu an utandım işten güçten şikayet ettiğime. :) (ama planlama ve bütçe işte şekerim, nazar etme ne olur çalış senin de olur, çaktın köfteyi? :))

9’undan 11’ine kadar evde kankalarla öğrenci evi hayatı yaşayıp (Tolgacım selams balıms), 11’i gecesi atladığım gibi gece otobüsüne, sabah 7 buçukta izmir’e vardım. Açıkçası akşamki konser için geldiğimden gün içinde ne yapabileceğime dair pek fikrim yoktu. Sırtımda 10 kilo sırt çantamla bari dedim iyi bildiğim tek yer olan Bornova’ya gideyim. Birkaç arkadaşı filan görürüm belki. Bunu düşünürken herkesi kendim gibi tatilde sandığım için, kimseyle görüşememe nedenimin aslında herkes için normal çalışma günü olduğunu anladığımda kendime bir parça saydırdım ve dedim ki kendi kendime “yalnızsın dostum bu yolda” ve ver elini Alsancak… dedim Kıbrıs Şehitlerinde bir kahvaltı paklar beni. Çayır çimen geze geze, vardım Alsancak’a gözüme güzel görünen ilk kafedeki durağımda kahvaltımı yaparken, bir yandan vakti saçmasapan harcamıyım diye yapabileceklerimi düşündüm ve iflah olmaz bir CD arşivcisi olarak, çok sevgili İzmir Ödemişli –yaz için ev arkadaşım- Tolga’dan olası sahafların adreslerini aldım. Böylece hem vaktimi doldurur, hem de belki eksik CDlerimi tamamlarım dedim. Tolga’nın verdiği ilk adrese gittim. Hakkaten baya bir CD vardı, ama benim için büyük sürprizlerden biri de vardı bu CD’lerde. Orada kimi çerden çöpten, eksik tamamlamak için ayırdığım CDlerden birinin içinde Leman Sam’ın da en nadir CDsi çıkıvermesin mi? (Eksik Fotoğraflar CD’si… kapaklısını 50 liraya almıştım) Ay ben nasıl oldum biliyo musunuz? İstemsiz bir AYYYY çıkıverdi ağzımdan, aynı zamanda akşam da Yaşar-Leman Sam konseri de olunca evrenin bana süper bir kıyağıydı. Bu CD’yi imzalatır, diğer imzasızla birlikte saklarım gibi iyimser düşünceler içindeydim. Bu CD’nin akıbetini ileride içim kan ağlayarak paylaşıcam. CD’leri alıp bir diğer hedefim olan Panda
kitabevine gittim. Sahibi pek kurttu. Ama bende bu konularda öyle pabuç bırakacak biri değilim, biliyoruz neyin ne olduğunu. Neyse oydu buydu derken ayıp olmasın diye ordan da bir CD alıp çıktım. Gün henüz ortalanmıştı ki, Alsancak Fuar alanının oralarda dolanırken, İzmirli canlarımdan Altan aradı, check-in’imi görmüş, sevgili eşi canım arkadaşım İrem’e yakın olduğumu söyledi, dedim gelmişken tabi ki uğrayayım. Çalıştığı mağazaya gittim ve çıkmak istemedim, zira dışardaki 45 derece sıcakta bitap düşmüşken mağazanın içi bahar havası gibiydi. Müşteri kalabalığından kafasını kaldırmaya vakti olamayan İrem’e yaklaşıp “pardon hamfendi bakar mısınız, İrem hanımı arıyorum” dedim, bir telaş kafasını kaldırması
, karşısında beni görmesi ve yüzünün şekli görülmeye değerdi. Şansıma tam da yemek
İREM'LE
zamanı gelmişim. Biraz orada soluklanırken, İrem işlerini halletti ve yemeğe gittik. Yemek sonrası daha epey vaktim vardı, ben de o sırada Bornova’ya gitmekte olduklarını söyleyen, aslında İstanbul’da burnumun ucunda oturduğu halde bir türlü görüşemediğim Batuhan ve Yiğit’le görüşmek üzere yeniden Bornova’ya döndüm. Hava o kadar sıcaktı ki, Forum Bornova’da bulduğum en klimalı yerde yaklaşık üç saat kadar oturduk. Saat 6 gibi kalktık, zira artık yavaştan konser alanına gitmek gerekti. Konser alanında ise beni büyük bir sürpriz bekliyordu…


Yaşar’ın menejeri canım Elif hanım’ı aradım, bana birkaç arkadaşıyla oturduğunu söyledi ve uzaktan baktığımda, “aaa yokkk artık, a yoyoyoyo, o olamaz” dediğim Arzucum değil miymiş masadaki? Üstelik sadece o da değil, Yeşim’im de ordaydı, Ceyda’mla zaten konuşmuştuk, ayy ben bi mutlu bi mutlu şoku atlatmam bir yarım saat sürdü. Sonra yıllardır konuşup da bir denk gelemediğimiz Murat Gil ve kız arkadaşı gelince, üzerinde Nihal’den de “biz de geliyoruz” telefonu alınca seri tamamlandı. Belli enfes bir konser olacaktı, sahnede Yaşar’ım ve canım Leman Sam, yanımda dostlarım, bundan daha güzel bir ambiyans olabilir mi? Muhabbetler ve kahkahalar eşliğinde konsere girdik (konser yazısı ayrı bir yazının konusu canımın ta içleri).
CEYDA ve YEŞİM ile
Konser çıkışı Kıbrıs Şehitlerine yürüdük, tabi  bu arada benim eşsiz yön bulamama özelliğim, bir de talihsizliğimle birleşince gene bir vukuatı üzerimize çektik. Yanlış yola sapıp dümdüz ve nereye gittiğimizi bilmezken, yanımızdan geçen bir arabadan bir kadın fırlaması, arabanın önünden önce dumanlar yükselmesi ve sonra bildiğim kaputun alev alması, trafiğin allak bullak olması, şoförün araçtan fırlaması ve bu sırada aracın hala yanıyor olması, araba patlar matlar diye kaçışmamız… daha sayayım mı? Zaten bir beni bulur gecenin o saatinde kaybolduğumuz yolda böyle bir olay :).

Nihayet Kıbrıs Şehitlerine çıkıp o gece evlerinde kalacağım Batuhan ve Yiğit’le geliyorum dediğim saatten kırk beş dakika sonra buluşabildik. Eve gittik, muhabbet vs. derken sızıp kalmışım, evlerini açtıkları için çok çok teşekkür edeyim burdan bir kez daha. Ertesi gün erken kalkıp yola çıkarım diyordum ama bacaklarım benimle aynı fikirde olmadığı için, mecburen benim değil onların istediği saatte uyanmak zorunda kaldım. Bu da saat 11 filan gibi bir şeydi, evde sıcak su olmadığı için buz gibi suyla duş almak epey bir kendime getirdi beni doğrusu. Beraber 13.00 gibi kahvaltıya indik ama tabi ki bizi beklemeyecekleri için bitmişti kahvaltı filan. O saatte kahvaltı niyetine yağlı yağlı pide yedik. Sonra Datça’nın iki değil, aslında yedi saat mesafede olduğunu öğrendim!! Batuhan’lardan ayrıldım ve otogara yollandım. İkinci yazıda eşsiz –deniz seviyesi altındaki- coğrafi bilgim yüzünden, İzmir’e iki saat filandır, rahat rahat araç bulurum diyerekten çok fazla acele etmediğim Datça yollarında başıma gelenleri anlatacağım.

Bütün bir gün yaşanırken ne kadar çok geliyor, ama aslında iki sayfadan ibaret olması ne garip değil mi sayın ve sevgili okuyucu?… Hayat da böyle işte, bir an… Tadını çıkarmalı… İkinci yazıda Datça ve Bodrum var.

1 Eylül 2014 Pazartesi

BEN DE ORDAYDIM : MÜZİK BLOG YAZARLARI BULUŞMASI...

"ÇUKURCUMA BAHAR"DA 
MÜZİK BLOG YAZARLARI VE MÜZİSYENLER BULUŞTU...
Geçen Çarşamba günü benim için rüya gecelerden biri gerçekleşti. Tolga Akyıldız öncülüğünde, 27 Ağustos Çarşamba günü müzik blog yazarları olarak Çukurcuma Bahar Meyhane'sinde bir araya geldik.

Blog yazarlığının en iyi yanlarından biri, bence, bir süre sonra seninle aynı frekanslarda olan insanlar olduğunu görüp sevinmek, bundan da ötesi, o insanların bulunduğu ortamlarda bulunabilmek. Bundan birkaç sene önce, blogsuz ve kendi halinde bir müzik dinleyicisi iken, evrenin, çabalarımın, kurduğum iletişimlerin bir karması bana geçen Çarşamba günkü müzik blogları buluşmasına katılma şansı olarak geri döndü. Bu yazının konusu olan müzik blog yazarları buluşması benim ikinci defa katılma şansı bulduğum bir gece oldu. (dip notumsu: Hatırlarsanız, (ya da hatırlamayanlar için, aşağıda link de mevcut efenim :)) geçen defa Harun Tekin’li enfes bir gece yaşamış ve bir hafta kendime gelememiştim. Şuradan okuyabilirsiniz: HARUN TEKİN'Lİ MÜZİK BLOG YAZARLARI BULUŞMASI)

Bu gece ile ilgili Tolga Akyıldız’ın e-postası ulaştığında da benzer bir şey yaşadım. E-postada gecenin ayrıntıları ve konuk olacak müzisyenleri. Bu buluşmanın müzisyen konukları CEYL’AN ERTEM, PORTECHO grubundan TAN TUNÇAĞ ve ESİN İRİS. Buluşma öncesinde hazırlık babında tüm müzisyenlerin albümlerini yeniden dinleyerek tekrar keşfettim ve bazı notlar aldım onlarla paylaşmak için. (Hoş orada pek paylaşma imkanı bulamadıysam da, sonrası için cebimde hazır tutuyorum onları)

Biraz meşakkatli olsa da buluşma mekanını bulmam, sonunda bulduğumda çoktan koyu bir sohbete dalmış olan müzisyenler, Tolga abi ve tüm masanın yanı sıra, çok sevdiğim müzik yazarı dostlarım Ahmet Erten, Olcay Tanberken ve Ahmet Kamil Taşkın’ı da orada görmek fazladan mutluluk vesilesi oldu benim için. (Üçü de müzikle ilgili ne kadar kafalarını şişirsem de, aynı frekanslarda buluştuğumuz için halimden anlayan ve yolumu açan can dostlar.)

Ceyl'an Ertem ile masa düzeninden dolayı çok fazla muhabbet etme imkanı bulamasam da, uzaktan gördüğüm kadarıyla ilk izlenimim bilhassa ilk albümdeki karanlık vokalin aksine çok eğlenceli ve matrak bir insan olduğuydu. Nitekim geceden erken ayrılması gerektiği için masadan kalktığında, bunu ona da söylediğimde güldü. Elimde soramadığım sorularımla, bir küçük söyleşi sözü kopararak yanından ayrıldım. Gece boyu kulak misafiri olduğum kadarıyla Ceyl'an Ertem genel olarak bir caz şarkıcısı kategorisine sokulmaktan ve sürekli yaptığı müzik tarzından ve vokalinden dolayı Björk’e benzetilmekten duyduğu sıkıntıyı anlattı. Aynı dönemde ya da aynı duyguları yaşayan kadınların tınılarındaki benzerliklerden bahsedildi. Daha sonra müzik yazarlığına geldi konu ve kimler müzik yazarı olmalı konusu tartışıldı.

Bence, sevgili okuyucu,  müzik yazarlığı/eleştirmenliği için çok ciddi bir dinleme süreci ve yazdığın eleştiri ya da düşüncenin altını doldurabilme becerisi gerekir. Bir albümü neden beğendiğini ya da neden beğenmediğini “çünkü öyle”den öte şu şu nedenlerle eksik buldum ya da şu yönleri nedeniyle çok başarılı buldum diyebilmeli müzik yazıyorum diyen kişi, ki görüşler de bu yöndeydi dikkat ettiğim kadarıyla. Tabi ki, her yazılan şeyin sonuçta içinde öznellik barındırdığını da unutulmaması gerektiği de ifade edildi. Sonuçta dinlenilen şeyden alınan veya alınmayan haz kişiseldir.

Gecenin benim açımdan en büyük kazançlarından biri Esin İris oldu. Yeni albümü bir iki haftaya kadar çıkacak olan Esin İris’i ilk gördüğümde “ay ne cıvıl cıvıl biri” dedimdi içimden. Ceylan Ertem’in yanında oturuyordu ve ben daha tanımıyordum. Sonra yanımıza geldi ve sanki uzun zamandır tanışıyormuşuz gibi bir sıcaklık oldu. Kız hakkaten çok içten, o, ben ve Ahmet Kamil müzikten, hayattan ve albümünden bahsederken, birden Alanis Morissette’in çok büyük hayranlarından biri olduğunu söylemesiyle beni canevimden vurdu. Bilen bilir, bu hayatta dünya üzerinde en fazla konserine gidip en fazla tanışmayı istediğim iki kadından biridir Morissette benim için ama bu başka bir yazının konusu olur. Neyse biz kaptırdık gittik Alanis’ten ve şarkılarından baya bir süre. Sonra kendi albümünden ve reklamcı olduğu için hakim olduğu müzikte slogan şarkının öneminden bahsetti. Bir şarkının tutması için en önemli formülün artık gelenekselleşmiş ve insanların her dinleyişte ister istemez eşlik ettiği melodiler bulmanın gerektiğinden, ki bundan Gökçe’nin Tuttu Fırlattı örneğini verdi, ve böyle bir formülün tutmamasının imkansız olduğundan bahsetti. Sonra albümüne geldi konu ve “benimle özdeşleşti” dediği Oh Yine Mavi’nin hikayesini anlattı. Meğer arkadaşlarıyla ve dostlarıyla muhabbet dolu gecelerin sonunda gece güne varınca “oh yine mavi” demeyi alışkanlık haline getirmiş ve bunu da bir arkadaşı fark etmiş, düşününce bunun albümünün temasına da çok uyacağını ve umut dolu şarkılar yazarak, bak gene sabah oldu, umudu kaybetmemek gerek mesajını vermek istediğini anlattı. Bu muhabbetle hem albümünü merakla beklediğim bir müzisyen, hem de iyi bir arkadaş kazandım galba. Alanis konseri için şimdiden sözümü aldım bile.

Gece benim için sona ererken, bütün gece fırsat kollayıp da bir yalnız yakalayamadığım Tan Tunçağ’a (ki o sırada kendilerine “Romantik Elektronik” dendiğini anlatıyordu gülerek) da giderayak müziği hakkındaki düşüncelerimi söylüyorum. Bütün gün çeviri yaparken bir yandan dinlediğim Portecho albümlerinde, ki remiks albümleri dahil 4 tane var, dikkat ettiğim şey, ilk albümlerinde 80’lerin soundunu 2000’lere adapte etmiş bir sound varken (hatta klavyelerle filan Depeche Mode’un 80’ler versiyonunu çağrıştırdı bende), son albümlerde daha dans, daha “Faithless ya da Moby” tarzına yakın bir tarz geldi kulağıma. “Normalde bu tarz dans müzikleri çeviri yaparken dikkat dağıtıcı olur ancak sizin albümleriniz bir yandan alttan alta akarken ben çok rahat çeviri yapabildim, tonu, temposu su gibi aktı” dediğimde, “duyduğum en güzel yorumlardan biri” diyerek teşekkür etti, mutlu oldum.

Kahkahalar havada uçuşurken, ben de Olcay, Ahmet, Ahmet Kamil ve orada tanıştığım Harun ile müzik dünyasını kurtarıyor, ne olacak şu şarkıcının hali ne olacak bu albümün akıbeti muhabbetlerinden muhabbet beğeniyordum.

Gece sona ererken,  kulağımda melodiler aklımda geceden kareler vardı ve tabi bu geceyi sizlerle paylaşmak için içimde duyduğum inanılmaz istek… Umarım okurken siz de benim o geceyi yaşadığım kadar keyif alırsınız. Nice müzikli gecelerde buluşmak üzere…

Yazıyı bitirmeden geceye katılan birbirinden değerli müzisyenlerden de kısa kısa bahsetmek isterim. Kimbilir belki tanıyorsunuz, belki de tanımıyorsunuz ama ilginizi çeker de dinlemek istersiniz.

CEYL’AN ERTEM 

Ceylan Ertem Sakarya’da doğdu, adapazarı belediye korosunda yer aldı ve gitar dersleri aldı. 1999′da müzik eğitimine devam etmek için İstanbul’a taşındı ve Akademi İstanbul’ da 1 yıl müzikal şarkıcılığı eğitimi aldı. Ardından Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ ne girdi ve Batı Müziği bölümünde 2 yıl eğitimine devam etti. 2000 yılında Tunçay Korkmaz ile birlikte ‘anima’yı kurdu. Ardından 2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde Duysal Sanatlar bölümünde müzikoloji eğitimi aldı. Bu zamana kadar film müzikleri, radyoculuk,  müzik/araştırma programı, konserler, albümler yaptı. Albümleri: 2010 – Soluk, 2012 – Xenopolis, 2013 – Ütopyalar Güzeldir, 2014 – Kör Heves (e.e. Mabel Matiz) Ceylan Ertem Türkiye’nin önde gelen , yetenekli müzisyenlerinden oluşan ekibi ile konserlerine devam ediyor. Ceylan Ertem’ in konser haberlerini http://www.facebook.com/CeylanErtemOfficial ve@ceylan_ertem twitter adreslerinden takip edebilirsiniz. (kaynak: ceylanertem.com)

NE OLURSAN OL GELME (ALBÜM: ÜTOPYALAR GÜZELDİR)

PORTECHO

Tan Tunçağ ve Deniz Cuylan’dan oluşan "Portecho”, 2005 yılında kuruldu. Elektronikayı rock müzikle buluşturan grup, dans müziğine farklı bir yorum getirdi. Sıcak gitar melodilerini İngilizce vokalle bir araya getiren Portecho, müzikal kimliğinde 80’lere de göndermeler yapıyor. Albümleri : 2006 – Undertone, 2009 – Studio Plastico, 2012 – Motherboy, 2014 – Elektronic Storm (kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Portecho)

STUDIO PLASTICO (ALBÜM: STUDIO PLASTICO)

 ESİN İRİS

2002 yılında söz yazmaya başladı. 2003 yılının ortasında ilk amatör kaydını gerçekleştirdi. Rap ve R&B ağırlıklı olan ilk amatör undergorund EP'si Ekran'ı 2006 yılında çıkardı. Mor ve Ötesi, Stuka, Fairuz Derin Bulut gibi birçok müzisyenin ve müzik grubunun sahnelerine konuk oldu. Çeşitli albümlerde düet ve söz yazarı olarak katkıda bulundu.  Şarkı sözü yazarlığı ile de aktif olarak projelerde yer alan Esin İris, Gökçe'nin "Tuttu Fırlattı", "Ne Yapardım" ve "Oh Olsun" şarkılarının, Kolpa'nın "Hiç Bitmez Bu Masal" isimli şarkısının, Ayhan Sicimoğlu'nun En Estambul albümünde "En Estambul", "Arkana Bakma" ve "Nadie Como Tu" şarkılarının sözlerinin yazımını sanatçılarla birlikte gerçekleştirdi. Müzik kariyerinin yanı sıra 2008 yılından beri reklam yazarı olarak da faaliyet gösteren Esin İris, reklamcılığın müzikle kesiştiği jinglelar ve kurumsal müzikler, jenerik müzikleri dallarında da aktif olarak yayınlanan birçok işe imza atmıştır. (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Esin_%C4%B0ris)

BU GECE