Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Ocak 2021 Pazar

VOKALLERİYLE EFSANELEŞEN ŞARKILAR (3. BÖLÜM)

    Olaylar yaratan, fırtınalar koparan, "yenisi gelsin, yenisi gelsin" izdihamlarına yol açan, insanların adeta okumak için birbirleriyle yarıştığı (JJJ) vokalleriyle efsaneleşen şarkılar yazıma o kadar güzel dönüşler ve katkılar oldu ki bir bölüm daha yaparak üçlemeyi tamamlamak kaçınılmaz oldu. İşte yenisi gelene vokalleriyle efsaneleşen şarkılar yazımın 3. bölümü:

MİRKELAM – HER GECE: Hayatımıza kelimenin tam anlamıyla koşar adım giren Mirkelam koşadursun, bu nefis çıkış şarkısında Mirkelam’ın arkasından bağıran Tarkan vokali şarkıya ayrı bir lezzet katıyor, hele akabinde İskender Paydaş davul solosu da gelince tadından yenmiyor.

Söz – Müzik: Fergan Mirkelam

Albüm: Mirkelam (1995)

Vokal: Tarkan

NİLÜFER – SON ARZUM: Nilüfer’in yeni albümü öncesi bir ara albüm olarak hediye ettiği güzeller güzeli, şarkıların artık iyice demlenmiş Nilüfer vokaliyle adeta yeni baştan inşa edildiği, su yeşili albümü Yeniden Yetmişe’nin Ayşen vokalleriyle ve mükemmel düzenlemesiyle yeniden doğan şarkısı…

Söz: Ülkü Aker Müzik: A. Koron

Albüm: Yeniden Yetmişe (1998)

Vokal: Ayşen

ERDAL – CANIMIN İSTANBUL KÖŞESİ:  Kadife sesli şarkıcı tanımının sözlük karşılığı Erdal’ın bu hit oğlu hit şarkısını açan Yıldız Tilbe çığlıkları…

Söz – Müzik: Erdal Çelik

Albüm: Erdal (1995)

Vokal: Yıldız Tilbe

ONUR METE – VAZGEÇMEM SENDEN: Sesi soluğu var olasıca Onur Mete’nin bu çok gündeme gelememiş B yüzü şarkısında tabi ki vokal nefasetine şaşırmadığımız üzere Berna Keser vokali alıp götürüyor insanı…

Söz: Onur Mete-Yeşim Vatan Müzik: Onur Mete

Albüm: Bitmesin (1998)

Vokal: Berna Keser

BENDENİZ – ELVEDA DEDİN: Bendeniz’in ikinci albümünün klipsiz efsanelerinden Elveda Dedin’de Harun Kolçak çığlıkları “ben buradayım” derken, ikilinin en güzel ortaklıklarından birinin de imzası oluyor.

Söz: Bendeniz-Yıldız Tilbe Müzik: Bendeniz

Albüm: Bendeniz II (1995)

Vokal: Harun Kolçak

KAYAHAN – ELMANIN YARISI: Demet’in nidalarıyla açılan şarkı aklıma gökyüzünde süzülen bir martıyı getiriyor. Bu şarkı Demet’in vokaline, Demet’in vokali bu şarkıya nasıl güzel yakışıyor.

Söz – Müzik: Kayahan

Albüm: Son Şarkılarım (1993)

Vokal: Demet Sağıroğlu

AŞKIN NUR YENGİ – AYIPSIN: Aysel’in nevi şahsına münhasır kadın manifestosu şarkısı Ayıpsın’da Seden Gürel’le Sezen’in vokali kadar, Levent Yüksel’in ses efektli vokalleri ayrı bir öne çıkıyor. Arto Tunç sanıyordum o efektli erkek vokallerini ama Levent Yüksel’inmiş meğer. Sözlere bakıyorum da, şarkı gerçekten bu zaman için bile “ben dedim olacak”çı erkek zihniyetine çok ciddi restler içeriyor. Aysel şarkıdaki erkeğe “Ayısın” demek yerine “Ayıpsın” diye çok akıllıca bir manevra yapmış. Böyle “maço” erkeklere ince ince giydiren bir şarkı sadece Aysel’den çıkardı.

Söz: Aysel Gürel-Sezen Aksu Müzik: Fahir Atakoğlu

Albüm: Hesap Ver (1991)

Vokal: Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Seden Gürel, Sezen Aksu


TARKAN – SEVİŞ BENİMLE: Zamanında böyle şarkılar da yapılıyordu bu topraklarda, baştan aşağı seksapel, erotizm, iç gıdıklama dolu şarkıya soprano Sertab’ın dokunuşu son noktayı koyuyor. Şimdilerde dansözleri bile adeta çuval içinde dans etmeye zorlayan bir sistemde, biz böyle şarkılarla büyüdük ve böyle şarkılar dinlediğimiz için hiçbirimiz ahlaksız ve edepsiz olmadık.

Söz: Leyla Tuna Müzik: Ozan Çolakoğlu

Albüm: Aacayipsin (1994)

Vokal: Sertab Erener

EMEL SAYIN – FERİDE: 90’ların en güzel yanı sanatçılar arası dayanışmaydı, bu şarkı da bunun en güzel örneği. Emel Sayın 70lerden bir Yeşilçam şarkısına yeniden hayat verirken o dönemin en popüler şarkıcılarını da arkasına alarak nefis bir ortaklığa imza atmıştı. Şimdi asla bir araya gelmez bu isimler.

Söz – Müzik: Hulki Saner

Albüm: Başrolde Emel Sayın (1996)

Vokaller: Yeşim Salkım, Aşkın Nur Yengi, Serdar Ortaç, Mustafa Sandal, Kenan Doğulu, Burak Kut

İZEL – BİZ HEP BÖYLEYİZ: 90lar sanatçılarının bir dayanışma örneği de İzel’in ilk albümü Adak’ta yer alan bu şarkıyla kendini gösterdi. O dönemin meşhur ne kadar şarkıcısı varsa bir araya gelip vokal desteği verirken, şarkı sözleri de onların şarkılarına atıf yapıyordu. Z kuşağı bilmez, bir zamanlar şarkıcılar birbirlerine çok destek verirlerdi albümlerde.

Söz: Ercan Saatçi – Müzik: İzel

Albüm: Adak

Çıkış Yılı: 1995

Vokaller: Aykut Gürel, Bendeniz, Eda Özülkü, Emel Müftüoğlu, Ercan Saatçi, İzel, Kenan Doğulu, Metin Özülkü, Seden Gürel, Toygar Atuner, Ufuk Mercan, Yıldız Tilbe

BONUS: 1) SEZEN AKSU – YARASI SAKLIM: Arto Tunç’un iç yakıcı vokaline Sezen’in henüz bozulmamış yorumu eşlik ediyor ve ortaya ömürlük bir şarkı çıkıyor.

Söz: Sezen Aksu-Yelda Karataş – Müzik: Sezen Aksu

Albüm: Düş Bahçeleri (1996)

Vokal: Arto Tunç


2) SEV DÜNYAYI – KARMA: Bu proje Türkiye’de bu kadar geniş çaplı ilk sosyal sorumluluk temalı projeydi. Dönemin bütün şöhretli sanatçıları bir araya gelip dünyayı koruma kurtarma mesajlı bu şarkıyı seslendirdiler, şimdi üzerinde 29 yıl geçti ama düzelen hiçbir şey olmadı. Özellikle Sibel Tüzün’ün (El ele el ele) ve Fatih Erkoç’un (Bu dünyaaa) baskın ve belirgin vokallerini çok severim bu şarkıda.
Söz: Cem Karaca Müzik: Attila Şereftuğ

Albüm: Sev Dünyayı (1992)

Vokaller: Sibel Egemen, Cem Karaca, Muazzez Abacı, Sibel Tüzün, Seden Gürel, Ajda Pekkan, Ayşegül Aldinç, Fatih Erkoç, Gül Erda, Trt İstanbul Çocuk Korusu, Sezen Aksu, Zeki Müren, İbrahim Tatlıses, Leman Sam, Emel Sayın, Aşkın Nur Yengi, Daniela Simmons, Ünal Büyükgönenç, Selçuk Ural, Belkıs Akkale, Neco

VOKALLERİYLE EFSANELEŞEN ŞARKILAR yazımın 3. bölümü de sona ererken, kimbilir şarkılar birikirse yeni bir liste daha gelebilir, diyor ve yazıyı burada bitiriyorum. Herkese iyi pazarlar, siz siz olun müziksiz kalmayın.

 

 

Hiç yorum yok: