Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Aralık 2017 Pazar

2017 yılı EN'leri... Kısım 2- 2017'nin EN İYİ PROJE/KONSEPT ALBÜMLERİ

2017 YILININ EN İYİ PROJE/KONSEPT ALBÜMLERİ

2017 yılı gerek kişisel gerekse müzikal açıdan 10 numara 5 yıldızlı yıllardan biri oldu. Dün En İyi Albümlerle başlayan 2017 EN'ler listem, EN İYİ PROJE/KONSEPT ALBÜMLER ile devam ediyor.

1-) TUNA KİREMİTÇİ ve ARKADAŞLARI

2016 yılındaki listede henüz albümlü olmadığı için özel kategoride yer verdiğim Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları projesi, bu sene albümlü projeler kervanına katılıp, bir de üstüne enfes olunca ilk sıraya oturması kaçınılmaz oldu. Uyumlu düetler, anlamlı sözler, kulağa yerleşen şarkılar, güzel sesler, güzel isimler ile bu senenin en iyi proje albümü oldu. Tuna güzel adam, şarkıları da öyle. Şimdiden devamı gelsin diye beklenen projelerden…
Albüm Favorileri: Sana Dair (e.e. Gonca Vuslateri), Bana Sebepsin (e.e. Özge Fışkın), Bu Kaçıncı Sonbahar (e.e. Gökçe Bahadır), Birden Geldin Aklıma (e.e. Sena Şener)
Çıkış Tarihi: 13 Ocak
Yapımcı: Pasaj Müzik

2-) BÜLENT ORTAÇGİL – SENFONİK ORTAÇGİL

Ortaçgil Efsanesinde yeni bir mihenk taşı bu yıl kulaklarıma ve arşivime yerleşti. Ortaçgil’in 2012 yılında Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yapmış olduğu Senfonik konserinin kayıtlarından oluşan bu 2 CD’lik albüm, efsane şarkılara senfonik düzenleme ile muhteşem dinleti sunuyor. DVD’sinde ise konser, hazırlıkları, röportajları ve sahne arkasını izleyebiliyorsunuz. Her yönden arşivlik bir çalışma ve hala böyle insanlar varsa Ortaçgil şarkılarını bilmeyenler için muhteşem bir özet. Konuk sanatçıların performanslarıyla zenginleşen albümde 2012 Sen albümü şarkılarının yanı sıra, klasikleşmiş Ortaçgil şarkıları, “Mavi Kuş”un ilk kez yayınlanacak canlı performans görüntüleri ve sanatçının tüm video klipleri yer alıyor. Çok zengin bir müzikal şölen ve Ortaçgil ders kitabı. Bugüne kadar özellikle son 10 yılda yapılan 382848547272 tribute albüm arasında benim için 2001 yılında çıkan Bütün Şarkılar Bir Oyundur Ortaçgil Tribute albümü başta ve ayrı bir yerde geliyordu. Sene 2017, Ortaçgil bu defa da Senfonik albümüyle farkını gösteriyor. Baştan sona enfes bir albüm. Albüm favorisi belirlemedim, çünkü hangi şarkıyı seçsem diğeri aklımda kalacaktı.
Çıkış Tarihi: 13 Nisan
Yapımcı: Ada Müzik

3-) EMRE ALTUĞ – YILDIRIM GÜRSES ŞARKILARI

Emre Altuğ 2017’yi bir proje albümle geçirdi. Uzun süredir yeni Emre Altuğ şarkıları beklerken, bu albüm de bir nebze ateşimizi aldı. Büyük usta Yıldırım Gürses şarkılarından 10 tanesinin yer aldığı, Gürses’in oğlu Beyazıt Gürses ile Emre Altuğ ortaklığıyla çıkan albümdeki şarkılar güzel yorumlanmış ve düzenlemeleri gayet derli toplu, eli yüzü düzgün. Söylemesi zordur Gürses şarkılarını. Ayrıca Gürses o kadar büyük bir ses ki, bin kişi söylese de kulaklar hep Gürses’in sesini arar. Emre Altuğ da kendi elinden gelenin en iyisini yapmış yorumunda. Çok başarılı.
Albümün Favorileri:  Affetmem Asla Seni, Güller Ağlasın, Sonbahar Rüzgarları,
Çıkış Tarihi: 16 Ağustos
Yapımcı: Poll Production

4-) POWER TÜRK – TAPTAZE

D&R’da CD’lere bakınırken tesadüfen gözüme çarpan ve içeriğiyle hemen alıp listemde de ilk 5’e koymayı uygun bulduğum bir derleme albüm. Yeni neslin alternatif ve iyi isimlerinin Powertürk’te yaptığı canlı performanslarının kayıtlarından oluşan bu albüm hem dinlemesi yormayan akustik soundu, hem de katılan yeni nesil genç isimlerin müzikal kaliteleri ile şahane bir derleme olmuş. Powertürk’ün yeni nesil alternatif genç müzisyenleri desteklemek için gerçekleştirdiği bu girişim çok başarılı ve alkışlanası.
Albümün Favorileri: Beste Kırmacı – Her Aynada Farklı Kadın, Gözde Öney – Gidin, Cihan Mürtezaoğlu – Sen Banasın
Çıkış Tarihi: 8 Mart
Yapımcı: GNL

5-) WHAT DA FUNK – WDF1

Caz ve popüler müzik sahnesinin genç yeteneği Anıl Şallıel liderliğinde kurulan What Da Funk grubu 2017 yılında yıldızlarla dolu bir proje albüme imza attı. Caz, funk ve soul tarzlarını harmanlayarak kendi tarzlarını yaratan bu nevi şahsına münhasır grubun albümünde, sevilen efsane şarkılar ve grubun kendi besteleri grubun kendilerine has düzenlemeler ve düet yaptıkları ünlü vokaller ile yorumlanıyor. Şahane şarkılar ve kıpır kıpır bir soundla bezeli albümün konukları İrem Derici, Gülçin Ergül, Ferman Akgül, Gökçe, İrfan Özata, Bedük, Simge Sağın, Buray, Can Gox ve Harun Kolçak. Bu sene aramızdan ayrılan Kolçak’ın son bestesi ve düeti bu albümde yer aldı.
Albümün Favorileri: What Da Funk e.e. Harun Kolçak – İstersen, What Da Funk e.e. Simge Sağın – Adem Olan Anlar
Çıkış Tarihi: 15 Eylül
Yapımcı: Kings of Funk Records, Arpej Yapım

6-) YAŞAR GAGA – ALAKASIZ ŞARKILAR

1997 yılında bir solo albüm çıkardıktan sonra, müzikal yolculuğuna Sezen Aksu’nun sağ kolu, menajeri, has adamı olarak devam eden Yaşar Gaga, bu sürede çeşitli mekanlarda Alakasız Şarkılar konseptli DJ performansları yaptı ve bu konseptten yola çıkardığı 2 cd’lik albümle, bilhassa da albümün en dikkat çekici şarkısı Tarkan-Sezen Aksu düeti Ceylan ile ilgi çekti. Albümün 1. cd’sinde albümün adıyla müsemma şekilde beklenmedik sanatçılardan alakasız şarkılar dinlerken, 2. cd’sinde sanatçıların demo çalışmalarına yer verilerek dolu dolu dinlenesi bir albüm ortaya çıkarılmış. Gerçi her yorumun çok başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim, mesela Aşkın Nur Yengi’nin garip bir şiveyle “skeç” gibi söylediği “Hayatı Tespih Yapmışım” hakkaten ne alaka dedirtti ama albümün amacı da bu galiba, Şimdi ayıldım.
Albümün Favorileri: Tarkan & Sezen Aksu – Ceylan, Dilberay – Adına Da Derler Seks, Özkan Uğur – Terlik Geliyor, Göksel – Unutamadım,
Çıkış Tarihi: 9 Haziran
Yapımcı: Poll Production

7-) MİRKELAM ŞARKILARI
Mirkelam 2017 yılını uzun süredir üzerinde çalıştığı bir tribute albümle geçirdi. Mirkelam’a tribute albüm için daha erken olduğunu düşünmekle beraber, yeni albümü gelene kadar en popüler sanatçılardan sevilen Mirkelam şarkılarına bir dokunuşu dinlemek ilginç oldu. Mirkelam da tribute için erken olduğunu bunun bir ara dönem arkadaşlık ve dayanışma albümü olduğunu söylüyor. Kimi şarkıları çok başarılı bulmakla birlikte, çoğu şarkı orijinal alt yapıların üzerine karaoke gibi olmuş ve yeni bir şey katmamış. Gene de bazı yorumlar fena değil. Yeni Mirkelam albümüne kadar biraz değişiklik olmuş. Bunun dışında şarkılar ve verildikleri sanatçılar tam bir kusursuz eşleşme olmuş. Her bir şarkı onun ruhunu en iyi taşıyacak isme gitmiş.
Albümün Favorileri: Göksel – Unutulmaz, Pinhani – Yollar, Kenan Doğulu – Tavla
Çıkış Tarihi: 14 Mart
Yapımcı: DMC

8-) İLHAN ŞEŞEN-ALİ OSMAN ERBAŞI –  YEDİ BÖLGE İKİ GÖLGE

Türk Halk Müziği sanatçısı, aranjör, yapımcı Ali Osman Erbaşı ile Gündoğarken'in amcası İlhan Şeşen ilk kez türkülerde buluşuyor ve ortaya arşivlik bir düet albüm çıkıyor. İlhan Şeşen'den ilk kez türküler dinlemenk çok keyifli. Çok bilinen klasik türkülere getirilen modern dokunuşlar ile Şeşen ve Erbaşı'nın uyumlu düetiyle güzel bir dinleti albümü olmuş. 7 bölgenin türküleri iki dev gölgenin altında demleniyor.
Albümün Favorileri: Gesi Bağları, Ordunun Dereleri, Beyaz Giyme
Çıkış Tarihi: 7 Şubat
Yapımcı: Poll Productions

9-) PENTAGRAM – 30. YIL ÖZEL ALBÜMÜ (AKUSTİK)

Türkiye’nin yetiştirdiği en sıkı heavy metal grubu Pentagram 30. yılını orijinal kadrosuyla verdiği 30. yıl akustik konseri ile kutlamıştı ve bu konser bir albüme dönüştürülerek arşivlere girdi. O gümbür gümbür şarkıların akustik versiyonları, yılların demlenmiş vokali ve tabi Demir Demirkanlı, Ogün Sanlısoylu, Metin Türkcanlı, Murat İlkanlı, Tarkan Gözübüyüklü orijinal kadrosu ve konuk sanatçı Şebnem Ferah ile bu albüm arşivlik bir albüm olmuş.
Albüm Favorileri: Anatolia (e.e. Şebnem Ferah), Geçmişin Yükü, Give Me Something To Kill The Pain, Uzun İnce Bir Yoldayım
Çıkış Tarihi: 3 Mart
Yapımcı: Sony Music, Epic

10-) SABAHAT AKKİRAZ & DOSTLARI – 47

Türk Halk Müziğin usta ismi Sabahat Akkiraz, 47. sanat yılını müzikte dostlarım dediği büyük isimlerle çıkardığı düet albümüyle kutluyor. Orhan Gencebay’dan Arif Sağ’a, Aylin Aslım’dan Mehmet Erdem’e müziğin her türünün usta eski ve yeni isimleri türkülerde buluşuyor. Bedük’ten ve Aylin Aslım’dan türkü yorumlarını dinlemek çok ilginç ve hoş geldi. Müzisyenlerin kendi tarzlarının dışında şarkılara/türkülere yeni bir yorum getirmesi, bazen sonuç hüsran olsa da, hep ilgimi çekmiştir. Sabahat Akkiraz’a nice daha türkü dolu yıllar diliyorum.
Albümün Favorileri: Böyle Olur Mu (e.e. Aylin Aslım), Yeşil İpek (e.e. Bedük), Medet Sevdiğim (e.e. Muhlis Akarsu)
Çıkış Tarihi: 24 Şubat
Yapımcı: Columbia Records

ÖZEL KATEGORİ:
OCEANS OF NOISE e.e. SERTAB ERENER – AYLA (OST)

Listeye son anda dahil olan bu proje, Sertab Erener’in desteğiyle kurulan ve vokalleriyle katkıda bulunduğu kimi eski kimi yeni müzisyenlerce kurulmuş bir grup. Vokalde Sertab Erener, gitarda Emre Kula, bas gitarda Eser Ünsalan, keyboard'da Ozan Yılmaz ve davulda Alper Lü’den oluşuyor. Ayla filminin müziklerine imza atan grup, Türkiye’de ürettikleri İngilizce müziklerle yurtdışına açılma düşüncesiyle oluşmuş. Yurtdışında büyük ses getiren ve Oscar aday adayları arasına giren Ayla filmi ile bu yolda ilk adımı atmışlar. Başarılı buldum.


Hiç yorum yok: