Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Kasım 2013 Perşembe

DÜNYAYA İZLERİNİ BIRAKAN ZENCİ KADIN VOKALLER - BÖLÜM 2

Dünyada iz bırakan zenci kadın vokallere devam ediyoruz:



11) TRACY CHAPMAN

(30 Mart 1964) Folk, blues rock, pop, soul şarkıcısı ve aktivist. Tok ve aynı zamanda titrek sesi insanı içine alıyor.

BABY CAN I HOLD YOU : Tracy Chapman denince ilk akla gelen bu şarkı 1988 yılı çıkışlı “Tracy Chapman” albümünün hitlerinden. Daha sonraları Boyzone grubu tarafından da cover'ı yapıldı.



FAST CAR : Tracy Chapman denince akla gelen ikinci şarkı. Gene 1988 yılı çıkışlı “Tracy Chapman” albümünün hitlerinden.



12) DONNA SUMMER

(31 Aralık 1948 – 17 Mayıs 2012) Amerikalı disko pop kraliçesi. Bir döneme ismini yazdırmış e çoğunluk pop, dans ve disko parçalarla tanınan güçlü ses. Aynı zaman gey ikonlarından. Kadındaki ışık bir kilometre öteden hissedilir kliplerinde veya şovlarında. Gürül gürül, güçlü sesini ve güzel şarkıları bıraktı arkasında.


HOT STUFF : 1998 yılı yapımı Anadan Doğma filminin tema müziklerinden olmakla birlikte esasen 1979 “Bad Girls” albümünün hitlerindendir. Bir nevi “Bana Bir Koca Lazım” şarkısının disko dans versiyonudur.


I WILL GO WITH YOU : İtalyan tenor Andrea Bocelli klasiği Con Te Partiro’nun disko pop olarak İngilizce sözlerle aranje edilmiş versiyonu olan bu şarkı Donna Summer'ın 1999 yılı çıkışlı "Live & More Encore" albümünde yer alıyor.


13) AALIYAH


(16 Ocak 1979 - 25 Ağustos 2001) Kısacık yaşamına üç albüm ve onlarca ödül sığdıran bu R&B şarkıcısı, gerek fizik gerek müzik on numara bir müzisyendi. Aaliyah 1999 yılında Teen People dergisinin "21 Yaşın Altındaki En Başarılı Şarkıcı" ödülünü aldı. Aaliyah'ın ileride Whitney Houston veya Diana Ross gibi bir şöhreti olacağı konuşulurken ömrü vefa etmedi ama gene de arkasında konuşulan işler ve bol ödüller bıraktı. Öldüğü yıl “Romeo Ölmeli” filminin başrolünü üstlenmişti. Rock the Boat şarkısının klip çekimlerinden dönüşte Bahamalar'da bir uçak kazasında hayatını kaybetti.

TRY AGAIN : 3. albümü 2001 yılı çıkışlı “Aaliyah”da yer alan bu şarkı, Aaliyah’ı bir anda dünya müzik camiasının merkezine getirdi. Bu şarkı gerek temposuyla, gerek melodisiyle hala favorilerimdendir. Şarkıda esas kız sevdiceğine, onun için neler neler yapacağını sorar, bu şarkı benzetmek gibi olmasın ama “Benim için Napardın” tarzı bir araştırma süreci şarkısı aslında, bir nevi şartlarını öne sürer ve nakaratta "sakın yılma ilk denemede başarısız olursan, gene şansını dene" der.




ROCK THE BOAT : Aaliyah albümünün son klibi ve aynı zamanda Aaliyah’ın son kez canlı görüldüğü klip. Bu klip çekiminden dönüşte oldu uçak kazası.

14) ALICIA KEYS

(25 Ocak 1981) ABD’li R&B, soul and pop şarkıcısı. Yeni neslin en güçlü seslerinden ve en yetenekli müzisyenlerinden, aynı zamanda söz yazarı ve besteci. 12 Grammy Ödülü sahibi. İlk albümünü 2001 yılında çıkardı ve “Songs in a Minor” adındaki bu albüm 30 milyon kopya sattı.


A WOMAN’S WORTH : 2001 yılı çıkışlı ilk albümünün ikinci çıkış şarkısı. Bir kadının bir erkekten beklentilerini anlatan şarkıda Alicia Keys enstrümanist yönünü de gösteriyor.



FALLING : 2001 yılı çıkışlı ilk albümünün ilk teklisi. Bu şarkıyla bir anda Alicia Keys gerçeği hayatımıza girdi.


15) SKIN


(3 Ağustos 1967) Alternatif rock grubu Skunk Anansie’nin ele avuca gelmez, sıfır numara traşlı, güzel olmayan (çirkin demeye dilim varmadı) ama tuhaf bir aurası ve karizması olan ve sesi soprano bir rock sanatçısı. 2003 yılında Fleshwounds isimli şapşahane bir albüm çıkaran Skin bir yandan Skunk Anansie grubunun solistiğini yürütüyor.

FAITHFULNESS : Fleshwounds albümünden çıkan ikinci tekli. Bu şarkı rock tarihinin en başarılı şarkılarındankabul ediliyor.



TRASHED : Aynı albümün ilk teklisi. Bu kadındaki ses insanı büyülüyor resmen.



Hadi bir de Skunk Anansie’ye selam çakalım:

CHARLIE BIG POTATO : 1999 yılı çıkışlı Post Orgasmic Chill albümünün ilk teklisi.


16) IRENE CARA


(18 Temmuz 1959) "What a Feeling” şarkısıyla dünyayı bir dönem kasıp kavurmuş disko dans ve pop şarkıcısı. Aynı zaman aktris olan Cara hala dünyada fenomen filmlerden Flashdance filminin müziklerine de adını yazdırarak klasikler arasına girdi. Irene Cara, "Fame” ve “What A Feeling” şarkılarıyla disko müziğine yön verenlerdendir ve ayrıca gey ikonlarındandır.

FAME : Efsane filmin efsane müziği. 1980 yılı çıkışlı bu şarkıyı hayatında duymayan yoktur sanırım. Newyork Gösteri Sanatları Lisesi öğrencilerinin eğitim görürken şöhrete ulaşma yoluna yaptıklarının anlatıldığı bu film bugün bile pek çok filme ve diziye ilham veriyor.


WHAT A FEELING : 1983 yılı çıkışlı bu şarkı kült filmlerden FLASHDANCE’in de tema müziği olarak yıllardır önemli bir yerde. İnsanı dansa davet eden ve hayatınızın sonuna kadar dans edin, tutkularınızın peşinden gidin mesajı veren umutlu, gümbür gümbür, coşkulu bir şarkı.

17) GLORIA GAYNOR


(7 Eylül 1949) Amerikan divası, pop ve disko dans kraliçesi. “I Will Survive” gibi hitin hiti klasiğin klasiği, onlarca kere coverlanmış, bizde de Bambaşka Biri adıyla düzenlenmiş ancak tabi ki bütün kariyeri bu şarkıdan ibaret olmayan bu şarkıcı üç neslin ve bundan sonraki nesillerin de en önemli disco queen’i olacak. Ayrıca en önemli gey ikonlarındandır.

I WILL SURVIVE : 1978 yılı çıkışlı “Love Tracks” albümünün artık marş haline gelmiş, onlarca kere coverlanmış efsane şarkısı. Fazla söze gerek yok. This song will survive…


FIRST BE A WOMAN : Kadın hareketlerinin marşı haline bu şarkı da, kadınların içindeki gücü keşfetmeye çağırıyor. Bu şarkının da biz de aranjmanları yapıldı. (Zerrin Özer – Ben Buyum İşte; Burcu Güneş – Ben Hep Seni Sevdim)


18) WHITNEY HOUSTON



(9 Ağustos 1963 - 11 Şubat 2012) Öldüğüne hala inanamıyorum, inanamayacağım da sanırım. Whitney konusundaki düşüncelerimi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Bütün o görkemli yılların yıldız ışıklarını içine alıp da böylesi bir sonla yapayalnız, tek başına göçüp gitmek de bu dünyanın acımasız yüzü işte. Vardır bir hikmeti, belki gerçek yıldızların ona daha çok ihtiyacı vardı. İnsan bir tuhaf oluyor, hep orada olacağını düşündüğün biri aniden olmayınca, insan daha bir sarsılıyor, bunu bir Michael Jackson'da yaşamıştım. Neyse Rest in Peace diyorum, inşallah gittiği yerde huzurlu ve mutludur.


19) DIANA ROSS


(26 Mart 1944) Bir dönemin kült gruplarından ve bir filme de konu olmuş The Supremes grubunun solistlerinden biri olan Diana Ross, 1959 yılından beri müzik dünyasının içinde. Özellikle 1970’lerde gruptan ayrıldıktan sonra solo olarak birçok hit şarkıya imza atan Diana Ross birkaç kere Türkiye'ye de geldi. O dönemi anlatan ve başrolünde Beyonce'nin oynadığı Rüya Kızlar (Dream Girls) filmine de ilham kaynağı olmuştur.

ENDLESS LOVE : 1981 yılı çıkışlı film “Endless Love”ın soundtrackinde yer alan bu efsane düette Diana Ross’a gene bir diğer efsane Lionel Richie eşlik ediyor. Dha sonraları Mariah Carey ile Luther Vandross tarafından coverlandı. Tüm zamanların  iyi düetlerinden kabul ediliyor.

DO YOU KNOW WHERE YOU'RE GOING TO : Daha sonraları Jennifer Lopez tarafından yeniden seslendirildi.


BABY LOVE : Diana Ross'un ilk grubu ve Beyonce'li Dream Girls filmine ilham kaynağı olan The Supremes grubunun 1964 çıkışlı hit 45'likleri...

20) LOALWA BRAZ


(3 Haziran 1953) Fransa-Brezilya kökenli Kaoma grubunun siyahi eski solisti. Salsa, Lambada ve  Zouk türünde şarkılar yapan özellikle 1989 yılı ve sonrasında buldukları ve daha sonra, Yasak Dans olarak bilinen Lambada’yı hayatımıza sokan grubu bilmeyen yoktur herhalde. O dönemin çocuklarından (ben de dahilim bu gruba) kimler ellerine geçen klavyede lambada melodisini çalmamıştır ki? Ya da o incecik bedenlerimizle kırılırcasına o lambada dans figürlerini evde kimseler yokken kendi kendimize denememişizdir ki? Chyco Dru ile Loalwa Braz’ın solisti olduğu grup, bugün bile ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Geçen aylarda Jennifer Lopez’in (Pitbull eşliğinde) yayınladığı “On The Floor” parçasında da sample’ı kullanılan bu kült grup ve şarkısı, hala her dönemin en sevilen melodilerinden. Solisti Loalwa Braz gruptan ayrılmış olsa da iz bırakan zenci kadın vokallerden olduğu için tabi ki buraya eklemeden edemedim. Bu arada Kaoma grubunun Loalwa’sız olarak yeniden bir araya geldiğini burada söyleyeyim.

CHORANDO SE FOI (LAMBADA) :

DANCANDO LAMBADA :



MELODI D'UN AMOUR : Kaoma'nın 1990 yılı çıkışlı bu şarkısı Zerrin Özer tarafından 1990 yılı çıkışlı İşte Ben albümünde Sahne Aynı Roller başka adıyla seslendirildi.



Hiç yorum yok: