Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Ocak 2014 Cuma

GIRLBAND DOSYASI...


Onlar 80'lerin, 90ların ve 2000'lerin fenomenleri, kızların rol modeli, erkeklerin rüyası oldular. Boybandlerle aynı yolu izlediler. Kimi çocukluk arkadaşı olarak başladı, kimi yarışmalarla bir araya getirildi, kimi yapımcıların projesi olarak ortaya çıkıp müzik dünyasını kasıp kavurarak müzik tarihine öyle ya da böyle adını yazdırdı. Onlar imaj devrini başlatanlardandı ve imajları pek çoklarına ilham oldu. Kiminin üyelerinin ayrı ayrı fanları oldu. Kimilerinin ömrü fazla uzun olmadı, kimi yirmi yılı aşkın bir süre aynı istikrarla yoluna devam etti, kimi yıllarca ayrılıktan sonra bir araya geldi, kimi içinden dünya starları çıkararak sonsuza kadar tarihin tozlu sayfalarına yerleşti ve mazide tatlı bir anı olarak kaldı. Bu yazıda da -geçen yazının devamı niteliğinde- girlbandleri, yani kız gruplarını ele aldım.

1) SPICE GIRLS
90’ların ortasında birdenbire hayatımızın ortasına düşen, ismini her birinin ayrı ayrı benzetildiği üzere baharatlara benzetilmelerinden alan grup bu İngiliz grubu, öyle başarılı bir PR çalışmasıydı ki, çıkmalarıyla fenomen statüsüne yükselmişlerdi. Efsane turneler yaptılar, PEPSİ ile anlaştılar, hatta bir aralar PEPSİ kutularının üzerine resimleri basıldı. Yaptıkları her şey sansasyoneldi, Bir yapımcının bir araya getirdiği bu grup, Wannabe ile imaj dünyasının altın çağını yaşadılar ve yaşattılar. Bir film bile çektiler. Her bir üyesi ayrı bir karakteristiği temsil ediyordu ve unvanlarını da ona göre belirlemişlerdi. Zamanında ülkemizde yayınlanan Seç Bakalım yarışmasında hostes olduğu ortaya çıkan (bayılır ya magazincilerimiz bir bağlantı bulmaya) Geri Halliwell, kızıl saçlarıyla Ginger Spice; Lepiska saçlı en genç üye Emma Baby Spice; günümüzün dünya ikonlarından olan ve David Backham’ın zevcesi (evet yeni nesil okuyucum, o Victoria Beckham, bu Victoria Beckham) Victoria Posh Spice, grubun bence en yetenekli ama grup içinde geri planda kalan üyesi Mel C Sporty Spice, ve grubun en çılgın kızı Mel B Scary Spice olarak genç kız ikonları oldular. Birinci albüm fırtınası dinmeden, Pepsi ile yaptıkları anlaşmanın akabinde GeneratioNext temalı yeni nesil çılgın gençlik konseptli bir albüm ve reklam projesine başladılar ve ilk albümleriyle sahip oldukları başarıyı birkaç milyon dolar kadar katladılar. Her yerde Spice Girl fırtınası esti, dergi kapaklarından, duvarlardaki posterlere her yerde onlar konuşuldu. Çiğnedikleri cikletlerden, sürdükleri ojelere kadar onlarla ilgili her obje satış rekoru kırdı. Derken ilk fırtına patlak verdi ve kazandıkları ünü solo olarak devam ettirmek isteyen kızlar huzursuzlanmaya başladı. İlk fire Ginger Spice'tan geldi ve Geri artık yeter deyip, grubu bıraktı. Sonrasında çıkardığı solo albüm ve teklilerinin başarısıyla ayrıldığına pek pişman olmadı. Grup bir süre daha konserlere devam etti ve rüzgarları dinince her biri kendi yoluna gitti. Emma, Mel B, Mel C solo albümler çıkarırken, Victoria da başarısız bir müzik albümü sonrası “bu işler bana göre değilmiş” deyip David Beckham ile evlenerek dünya sosyetesinin göbeğine yerleşti ve stil ikonu oldu. En başarılı solo Mel C’den geldi. Northern Star isimli hit fabrikası albümle Mel C grupta geri planda kaldığı tüm yılları silip süpürdü. Mel B de iki üç albüm yaptı ama onun da hayatı evlenip çoluk çocuğa karıştıktan sonra stabil bir düzene girdi. Kızlar yıllar sonra 2012'de yeniden bir araya geldiler ve turneleri gene rekorlar kırdı. Bugün hala aklımızın tatlı anılarındadır Wannabe ve Spice Girls günleri. (P.S. Geçenlerde rüyamda gördüm, fotoğraf çektirip kanka oluyordum filan. (Hayırdır inşallah :))

ÇIKIŞ YILI:
1994–2000, 2007–08, 2012
ALBÜMLERİ:
Spice (1996)
Spiceworld (1997)
Forever (2000)
ÜYELERİ:
Victoria Beckham
Mel B
Emma Bunton
Melanie C
Geri Halliwell



2) ALL SAINTS
İngiltere’den çıkan bir diğer grup olan All Saints, yaptıkları R&B müziğinin yanı sıra fiziksel güzellikleri ile “magazin tabiriyle” göz doldurdular 90larda. Her grup gibi zaman zaman dağıldılar, solo projeler yaptılar ve yeniden birleştiler. Her birinin ayrı ayrı fanları oldu ve 90ların en çok satan kız gruplarından biri oldular. Özellikle Never Ever ve Red Hot Chili Peppers cover’ı Under The Bridge ile dünya çapında tanınırlığa ulaştılar ve pek çok yeni kız grubuna ilham verdiler (ki biri bizdeki Hepsi).



ÇIKIŞ YILI:
1993–2001, 2006–2009, 2013–halen
ÜYELERİ:
Melanie Blatt
Shaznay Lewis
Nicole Appleton
Natalie Appleton
Eski üye: Simone Rainford
ALBÜMLERİ:
All Saints (1997)
Saints & Sinners (2000)
Studio 1 (2006)





3) SUGABABES

Hepi topu üç kişiden oluşup da bu kadar çok üye değiştiren ve son haline geldiğinde ilk kuruluştan kimsenin kalmadığı tek pop grubu Sugababes aslında 1998 yılında kurulmakla birlikte çıkışlarını 2000 yılında Overload isimli fantastik şarkıyla yaptılar. Grup biri çekik gözlü, biri kızıl saçlı, biri de siyahi olan üyesiyle bir Benetton reklamı gibiydi. Derken ilk olarak kızıl saçlı üye ayrılıp yerine gene Benetton'ın bir başka rengi olan sarı geldi. Gruba giren kızlar özellikle mi seçiliyor bilinmez, hiçbirinin rengi birbirine benzemiyordu. Pop şarkıları yapan grup, Overload dışında, Round Round, Sting'in Shape of My Heart'ından uyarlama Shape gibi şarkılarla tek şarkılık grup olmadığını kanıtladı. Hatta şöhretleri epeyce de sürdü denebilir. Ama tabi ki her başarıya kavuşmuş ve sonradan çökmüş grup gibi, bu kızlar da popülaritelerini yeni albümlerde sürdüremediler ve "senin, benim" kavgasına tutuşup savrulan yapraklar gibi müzik tarihinin tozlu sayfalarına gömüldüler. Grubun kurucu üyeleri sonradan Mutya Keisha Siobhan diye bir grup kurmuş (madem yeniden birleşecektiniz, Sugababes'i neden dağıttınız? Kafamda deli sorular!).

ÇIKIŞ YILI:
1998–2011
ÜYELERİ:
Keisha Buchanan (Kurucu üye, siyahi olan)
Mutya Buena (Kurucu üye, çekik gözlü olan)
Siobhán Donaghy (Kurucu üye, kızıl saçlı olan)
Heidi Range (sonradan gelen üye, sarı saçlı olan)
Amelle Berrabah (tanımıyorum)
Jade Ewen (tanımıyorum)
ALBÜMLERİ:
One Touch (2000)
Angels with Dirty Faces (2002)
Three (2003)
Taller in More Ways (2005)
Change (2007)
Catfights and Spotlights (2008)
Sweet 7 (2010)

4) ATOMIC KITTEN
İngiliz çıkışlı bu soft pop grubu ilk albümleri Whole Again ve özellikle bu albümden çıkan Bangles uyarlaması Eternal Flame ve Blondie hiti Tide is High (Get The Feeling) şarkılarıyla dünya çapında meşhur oldular. Aslında çok fazla hitleri olmamakla birlikte, başka bir grubun solisti tarafından kurulan ve şarkı sözü-müzik desteği verilen bu kız grubu 90ların sonunda kurulup 2000lerin başlarında ünlerini pekiştirip 2000lerin ortasını göremeden bir tatlı anı olarak kalan gruplardan. Bu arada hatunların 3 albümleri ve 5 tane BEST OF albümleri var! :) Bu arada yeniden birleştiler gibi bir haber çıksa da, pek bir varlıkları yok ve zaten orijinal gruptan kimse kalmamışken yeniden çıksalar ne olur? Ya da hepsi yeni üye olduğu için, Atomic Kitten adını neden alırlar? Bu arada bu gruptan Heidi Range'i rakip grup Sugababes'e kaptırdıklarını da buraya not düşelim.

ÇIKIŞ YILI:
1998–2004, 2012–halen
ÜYELERİ:
Liz McClarnon
Natasha Hamilton
Kerry Katona
Eski Üyeleri:
Jenny Frost
Heidi Range
ALBÜMLERİ:
Right Now (2000)
Feels So Good (2002)
Ladies Night (2003)
Best of albümleri:
Atomic Kitten (2003)
Greatest Hits (2004)
The Collection (2005)
Essential (2007)
The Essential Collection (2012)

5) t.A.T.u.
Olaylı klibi, imajları, klipleri, şarkı sözleri ile lezbiyen temalı Rus grup t.A.T.u. bir televizyon yapımcısı tarafından kurulduğunda takvimler 1999 yılını gösteriyordu ve bu grup okul üniformaları içinde kız kıza öpüştükleri klipleri “All The Thing She Said” ile 2000’lerin başına bomba gibi düştü. Kliplerinde öpüşen ve kendi cinsiyle ilişkisini yaşamak isteyen ve bunun için her şeyi karşısına alan bir kızın duygularını anlatırken aslında dile getirilmekten çekinilen bir şeyi kaşıyorlardı. Dünyayı 2000'lerin başında çok konuşturdular. Çok cesurlardı, çok geniş bir ezilen kesimin –eşcinsellerin- sesi oluyorlardı, çok yaratıcı ve çok değişik bir projeydi. Sanki müzik yapımcıları eşcinselliği hiç kullanmamışlar gibi deli bir promosyonla dünya çapında inanılmaz bir
başarı kazanıp müzik tarihine geçtiler. 2003 Eurovizyonu’na katıldılar. Derken kızların aslında lezbiyen olmadıkları iddiaları gündeme gelince maskeleri düştü ve lezbiyen olmadıkları anlaşılıp, üstüne bir de grubun esmeri hamile de kalınca büyüleri kayboldu. Kızlar birbirine düştü, kavgalar ve savaşlarla ve eski popülaritelerini sürdürememeleri sonucu herkes kendi yoluna gitti. (Her şey bir imaj için miydi yani?) dedirtse de yarattıkları sansasyonla bazı şeylerin konuşulmasını sağladıkları için bile takdir edilesi bir gruptu bence. Şarkılarının birçoğunun muhteşemliğini saymıyorum bile dikkat ederseniz.





ÇIKIŞ YILI:
1999–2011 (ara: 2003-2004) (birleşme: 2012-2013)
ÜYELERİ:
Lena Katina
Yulia Volkova
ALBÜMLERİ:
200 km/h in the Wrong Lane (2002)
Dangerous and Moving (2005)
Waste Management (2009)







6) DESTINY’S CHILD
Sanırım hepinizin şimdiye kadar beklediği bir gruba geldi sıra. 1990 yılında çocukluk arkadaşları olarak başlayan 1998 yılında Say My Name, Bills Bills Bills, Jumpin’ Jumpin’ gibi şarkılarla ortalığı kasıp kavuran ve hepsinden ötesi, Beyonce gibi süperstar’ı (bunu ben demiyorum, listeler ve İllüminati söylüyor :)) çıkaran Amerikalı R&B grubu Destiny's Child, 90ların sonu ile 2000lerin ortaları arasında deli bir şöhrete kavuştu. Grubun menejerinin aynı zamanda Beyonce Knowles’un babası olması hasebiyle Beyonce daha o zamanlardan ışıltısını her yana yayıyor, grubun en öne çıkan kızı oluyordu. Grup dört kişi başladı, sonra bir klipte gördük ki üçe düşmüşler. Grup 2006’da dağıldıktan sonra Beyonce'nin önünde solo bir starlığa giden yol açıldı. O arada Kelly Rowland da yaptığı işlerle ve ortaklıklarla Beyonce kadar olmasa da hatrı sayılır bir başarı elde etti. Michelle’den pek bir haber alamadık. Beyonce, Crazy in Love ile birden patlayan Beyonce fırtınasını, arka arkaya başarılı teklilerle, PR ile, ticari zekası ile, sansasyon ile ve en son kendisinin de dile getirdiği İllüminati tarikatı bağlantısı ile tayfuna döndürdü. Dört albümle milyonlarca satan kız grubu olarak pek çoklarına ilham olmayı ve şarkılarıyla içimizi kıpraştırmaya devam ediyorlar. Şarkılarında güçlü, ezilmeyen, yenilmeyen, başkaldıran kadın temalarını işlediler daha çok.

ÇIKIŞ YILI:
1990–2006
ÜYELERİ:
Beyoncé
Kelly Rowland
Michelle Williams
Eski üyeleri:
LaTavia Roberson
LeToya Luckett
Farrah Franklin
ALBÜMLERİ:
Destiny's Child (1998)
The Writing's on the Wall (1999)
Survivor (2001)
Destiny Fulfilled (2004)

7) TLC
90’ların en dişli R&B gruplarından Amerika menşeili TLC, grubu oluşturan üç kızın lakaplarından (T-Boz, Lisa “Left Eye” ve Chili) mürekkep bir R&B and Hip-Hop grubuydu. Grubun en genç üyesi Lisa "Left-Eye” Lopes 2002 yılında trafik kazasında öldükten 7 ay sonra iki kişi kalan kızlar bir albüm daha yaptı ve bu albümde de Lisa’nın daha önce yayınlanmamış vokallerini kullandılar. Grup dağılana kadar da popülaritelerini sürdürdüler aslında. R&B’ye gene güçlü kadın temalı, “paran yoksa olmaz bebeğim” temalı şarkılar kazandırdılar. Gruptan Lisa Lopes ölümünden önce solo projelerde de göründü. En bilineni Mel C ile Never Be The Same Again gibi bir hitti.Son yıllarda yeniden bir araya geldikleri konuşuluyor ama Lisa’sız nasıl olacak ben de bilmiyorum.

ÇIKIŞ YILI:
1991-2003, 2008-halen
ÜYELERİ:
Rozonda "Chilli" Thomas
Tionne "T-Boz" Watkins
Lisa "Left Eye" Lopes (öldü)
ALBÜMLERİ:
Ooooooohhh... On the TLC Tip (1992)
CrazySexyCool (1994)
FanMail (1999)
3D (2002)



8) SALT’N’PEPA
80’li yıllardan 2000’lere uzanan bir grup öyküsü onlarınki. 90ların başında özellikle rap müziğe burun kıvrılan bir zamanda, tümüyle rep söyleyen kızlardan oluşan Amerika menşeili grup bu yönüyle emsal teşkil ediyor desem yeridir. Arada halen konserlere, programlara devam ettikleri haberleri gelse de, bir dönem yarattıkları fırtınanın yakınından geçemiyorlar zaten son albümleri de 1997 yılında çıkmış. Gene de kız grubu olarak adları anılıyor değil mi?





ÇIKIŞ YILI:
1985–2002
2007–halen
ÜYELERİ:
Cheryl "Salt" James
Sandra "Pepa" Denton
DJ Spinderella
ALBÜMLERİ:
Hot, Cool & Vicious (1986)
A Salt with a Deadly Pepa (1988)
Blacks' Magic (1990)
Very Necessary (1993)
Brand New (1997)




9) PUSSYCAT DOLLS
2000’li yılların başında çıkan bu kısa soluklu Amerikalı pop grubu, özellikle dans pop parçaları ile özellikle spor temalı programların fon müziği olarak başarı kazandılar. Şarkı söylerken bir de dans ediyorlardı ve bir grup için çok fazla sayılabilecek kalabalıktalardı. Fiziksel özelliklerini ritmik ve kıpraştırıcı şarkılarla birleştirip bir de dansetmeleri onları 2000lerin gözde gruplarından biri yapmıştı. Bugün bir Don’t Cha şarkısını kim bilmez mesela? Ömürleri 7 yıl oldu, zira hepsi güzelliklerinin zirvesinde olan kızlardan solist olanı biraz fazla dikkat çekince ve ön plana çıkınca, grubun diğer kızları arasında bikbiklenmeler ve ego savaşları başladı. Sonucu biliyoruz... Don't Cha?

ÇIKIŞ YILI:
2003-2010
ÜYELERİ:
Carmit Bachar
Kimberly Wyatt
Ashley Roberts
Jessica Sutta
Melody Thornton
Nicole Scherzinger
ALBÜMLERİ:
PCD (2005)
Doll Domination (2008)


10) BOND
Efenim kız grupları hep sazlı sözlü, ince belli olacak değil ya. Sıradaki kız grubumuz, ses kadar yetenek de önemli diyerekten enstrümanları ellerine alıp klasik parçalara getirdikleri ritim ve tempolarla sözsüz müziğe "yeni bir soluk" getiren Bond kızları. Klasik müziğin sıkıcı olmadığını kanıtlarcasına, güzelliklerini enstrümanlara yansıtan kızlar özellikle Victory parçalarıyla tüm lise mezuniyet törenlerini parsellediler. Avustralya/İngiltere çıkışlı bu grup dünyadan tüm zamanların en çok satan yaylı 4'lüsü olarak kabul ediliyor.





ÇIKIŞ YILI:
2000–halen
ÜYELERİ:
Tania Davis
Eos Chater
Elspeth Hanson
Gay-Yee Westerhoff
ALBÜMLERİ:
Born (2000)
Shine (2002)
Classified (2004)
Play (2011)




11) CLOSE II U
Dünya çapında bilinen kız grupları arasında belki de en kısa ömürlü ve en ses getirmeyenlerden biri olan bu kızlar, tek şarkıyla tüm 90lar toplama albümlerinde yer almayı hak ettiler. Slov ve ‘beni bırakırsan kahrolurum’ tarzı şarkıları seslendirmeyi tercih eden Hollanda çıkışlı Close II You üyeleri 1996 yılında yapımcılar tarafından grup seçmeleri yoluyla bir araya getirilmişlerdi. Tek başarıları da 1997 yılında Baby Don't Go ile gelmişti. Sonraki birkaç yıl içinde grup üyeleri değişti, eski grup üyelerinden biri gitti, yerine yenisi geldi, sonra o gelen de gitti, giden eskisini çağırdılar, sonra eskilerden biri de gitti, yerine yenisini bulamadılar... off sıkıldım geçelim şarkıya...

ÇIKIŞ YILI:
1996–2001, 2011-halen
ÜYELERİ:
Natascha Scheffers
Sascha Koninkx
Marsha van de Berg
Sally Flissinger
ALBÜMLERİ:
Closer (1998)








12) B*WITCHED
İrlandalı B*Witched grubu da ömrü gibi başarısı da kısa olan pop kız gruplarından. Aklımda sadece tek şarkılarından bir nakarat ile sürekli gülen yüzlerin kaldığı bu grup sadece 4 yıl aktifti aslında. 90lar sonunda çıkardıkları iki albümden sonra yeni albümleri için ta 2014'e kadar beklediler (niye beklediler ve neden bi daha çıktılar?)



ÇIKIŞ YILI:
1997–2002 2012–halen
ÜYELERİ:
Lindsay Armaou
Edele Lynch
Keavy Lynch
Sinéad O'Carroll
ALBÜMLERİ:
B*Witched (1998)
Awake and Breathe (1999)
B*Witched: New EP (2014)


ÖZEL KONTENJAN:
Kız gruplarından bahsetmişken, öncülerinden bahsetmemek olmaz deyip, bu bölümü 90lı ve 2000li yılların kız gruplarının rol modelleri olan gruplara da değinmeye ayırdım. Bu grupları başarılı kılan, sadece grup müziğinin öncüleri olmaları değildi bence. İmajları, şarkıları, sahne duruşları, tarzları ile bir başkalık getirmeleriydi. Yapı olarak üç aşağı beş yukarı benzer hikayelerle kurulan bu gruplarda da elbette başarılar, hitler, şöhret, yapımcıların cebini ve yüzünü güldüren albümler kadar kıskançlıklar, ego savaşları ve çıkar çatışmaları da vardı. Ama bu gruplarda ruh vardı ve onları bu zamanlara taşıyan da yaptıkları işlerin sahiciliği, disiplin ve şarkıların da sağlamlığı idi bence.

BANANARAMA
"She’s got it, yeah baby, she’s got it, I’m your venus, I’m your fire, Your desire” melodileri ne zaman bir yerden kulaklarımıza aksa içimizde bir kıpırtı oluyorsa bu sadece tesadüfi bir başarı diyemeyiz. 1979 yılından beri aktif olarak varlığını sürdüren İngiliz pop grubu Bananarama üç nesil yetiştirdi desem yeridir. Dünyada listelerde en çok şarkısı yer alan kız grubu olarak Guiness Rekorlar Kitabına girdiğini söylediğimde anlayacaksınız ve bu rekoru hala ellerinde tutuyorlar. Cruel Summer şarkıları 1998 yılında Ace of Base tarafından yeniden yorumlandı. Çok fazla gruba ilham kaynağı oldular ve özellikle gey camiasının da en çok tuttuğu kız gruplarından biri olarak biliniyorlar. Venüs klipleri özellikle onların ikon haline gelmesinde baya katkı sağladı, zira kızlar bu klipte imajlarıyla o zamanın benzer gruplarından sıyrılararak sansasyonel bir klibe imza atmışlardı. Bu klipte şeytan, vampir ve Yunan tanrısı kostümlerinde görünmüşlerdi. Önceki görünümlerinin aksine bu görünümleri onların da kariyerlerinde ve imajlarında hızlı bir dönüşüm sağladı ve ikon olmalarını sağladı. (* bu bilgilerin bir kısmını vikipediden aldım).

ÇIKIŞ YILI:
1979-halen
ÜYELERİ:
Sara Dallin
Keren Woodward
Eski üyeleri:
Siobhan Fahey
Jacquie O'Sullivan
ALBÜMLERİ:
Deep Sea Skiving (1983)
Bananarama (1984)
True Confessions (1986)
Wow! (1987)
Pop Life (1991)
Please Yourself (1993)
Ultra Violet (1995)
Exotica (2001)
Drama (2005)
Viva (2009)

THE BANGLES
1981-89 yılları arasında aktif olan Amerikalı kız grubu The Bangles, bu kısa süreye bir sürü hit şarkı çıkardı, ki bunlardan en bilineni gene 90ların bir kız grubu olan Atomic Kitten’ın söylediği Eternal Flame idi. Duygusal pop şarkıları grubu olan grup 90ların duygusal ve ‘gidersen yaşayamam’ temalı kız gruplarının öncüsü sayılabilir. 10 senelik bir ayrılıktan sonra 1999 yılından sonra yeniden bir araya gelen grup konserler vermeye devam ediyor.

ÇIKIŞ YILI:
1981–1989
1999–halen
ÜYELERİ:
Susanna Hoffs
Debbi Peterson
Vicki Peterson
Eski üyeleri:
Annette Zilinskas
Michael Steele
ALBÜMLERİ:
All Over the Place (1984)
Different Light (1986)
Everything (1988)
Doll Revolution (2003)
Sweetheart of the Sun (2011)


THE SUPREMES
Hikayesi filmlere konu olmuş bir grup onlar. Kız grubu kavramını başlatan kızlar. 2005 yılında başrolünü Beyonce’nin oynadığı Dream Girls filminin ilham kaynağı. Çoktan tarihin tozlu sayfalarına karışmış bu grup, sansasyonları, hitleri, kavgaları, kaprisleri ve vardıkları nokta itibariyle 1950lerde bile gruplarda bazı şeylerin değişmediğinin kanıtıydı. Küçük bir kasabadan gelip dünya çapında şöhrete kavuşan bu mahalle arkadaşları şöhrete giden yolda inanılmaz bir mücadele vermiş, sonunda egolarına yenik düşen grup darmadağın olmuştu. Grubun gelişimine baktığımda Destiny's Child ile çok büyük benzerlikler görüyorum. Zira grup Diana Ross gibi bir divayı barındırıyordu ve Ross'un grubun içinde diğerlerinden daha fazla bir ışıltısı ve baskınlığı vardı. Tıpkı Beyonce'nin Destiny's Child'da olduğu gibi. Tarih tekerrürden ibaret diye boşa dememişler. Yıllar sonra Diana Ross'un karakterini Beyonce'nin canlandırması kaderin bir cilvesi midir bilinmez. 60lı yılların imaj, şarkı, prodüksiyon, PR... her anlamda en başarılı projesidir. Daha fazla ayrıntı için Dream Girls filmini izlemenizi öneririm. Grup 18 yıl boyunca grup üyesi değiştire değiştire ayakta kalmayı başardı, en sonunda eeehh yeter be deyip herkes kendi yoluna gitti.

ÇIKIŞ YILI:
1959–1977
ÜYELERİ:
Diana Ross
Mary Wilson
Florence Ballard
Betty McGlown
Barbara Martin
Cindy Birdsong
Jean Terrell
Lynda Laurence
Scherrie Payne
Susaye Grene
ALBÜMLERİ:

BUNLAR DA BİZDEN:
VOLVOX
Türkiye’nin ilk kadın rock grubu Volvox, Şebnem Ferah ve Özlem Tekin gibi bu müzik dünyasının kalburüstü rock kadın sanatçılarını çıkarmış efsane gruplardandır. En önemlisi, onlar Türkiye’de olmaz denileni başarıp erkek egemen rock dünyasında isi yapmış hepsi ayrı yeteneklerde ilk rock kız grubuydu. 1994 yılına kadar çeşitli barlarda sahne aldılar ve pek çok gruba ilham verdiler. Kemancı gibi pek çok iyi barda sahne aldıktan sonra gerek grup üyeleri arasında anlaşmazlıkların baş göstermesi, gerek solo projelere girişilmesi sonucu 1994 yılında dağıldılar. Albümleri olmamasına rağmen bugün hala bilinen ve saygıyla anılan gruplardan.

ÇIKIŞ YILI:
1988-1994
ÜYELERİ:
Şebnem Ferah
Duygu Karpuz
Ebru Bank
Gül Ağırca
Buket Doran
Özlem Tekin
Arzu Kaprol






ÇITIR KIZLAR
90'ların imaj devrinde imaj denilince akla gelen isimlerden olan Yonca Evcimik'in esasında dansçıları olan oğlan grubunun (BİRKAÇ İYİ ADAM) karşıtı olarak piyasaya sunduğu bir projeydi Çıtır Kızlar. İmajları ile liseli kız çocuklarını andıran ve bir nevi 70lerin Cici Kızları’nın yeniden yapımı olmak üzere ortaya çıkarıldığını düşündüğüm grubun ömrü iki üç tekli kadar oldu. 1996-1998 yılları arasında Birkaç İyi Adam ile birlikte ortalama bir başarı elde ettiler. Sonra kızlardan biri gruptan kovuldu diye hatırlıyorum, sonra yeni biri geldi, Eskisi dönmek istedi kabul etmediler, zaten pek dişe dokunur bir şey de çıkaramadılar sonrasında. Kızlardan Melda Gür oyunculuk yönünde ilerledi sonraları. 90ların tatlı ama gereksiz anılarından biri olarak kaldılar. Gene de insan "iyi kızlar cenneteee, kötü kızlar her yereee, çıtır kızlar nereye, nereye de giderler" nağmelerini duyunca insan hızla geçen zamanı düşünüp hüzünlenmeden edemiyor.

ÇIKIŞ YILI:
1996 – 1999
ÜYELERİ:
Melda Gür
Ebru Kıran
Serap Türk
ALBÜMLERİ (Tekli):
Çıtır Kızlar
Çıtır Kızlar’98





HEPSİ
Çok sesli müziği R&B tarzıyla birleştiren ve dans kareografisiyle de ilgi çeken Hepsi grubu 2005 yılında ilk şarkıları “Olmaz Oğlan” ile bir anda "ooo süperler" dedirtmişti. Hepsi birbirinden yetenekli azimli dört kızdan oluşan bu grup, standart pop gruplarından farklı bir kız grubuydu. Çıktıkları seneyi takip eden sene ikinci albümlerini yaptılar ve bir de dizi çektiler. Ortalamaya bir başarıya ulaştılar. Sezen Aksu’yla, Kenan Doğulu’yla, Murat Boz’la filan düetler yapıp, turnelere çıktılar. Aslında çok daha başka bir yol izleyip isimlerini biraz daha büyütebilirlerdi ama bütün o şatafatlı turnelerden sonra çoluk çocuk grubu olarak kalmayı, o kitleye hitap etmeyi tercih ettikleri için, müzik otoritelerinin gözünde ciddiyetlerini kaybedip sonradan ortadan kayboldular. Sonrasında aslında bütün olayın sarı saçlıda olduğunu anladık. Zira bence de gerek ses gerekse görünüm olarak en iddialı ve parlayan üyesi oydu. Sonrasında en akıllı olduğunu da kanıtladı ve Hepsi’nin müziğinin ona yetmediğini anladığı anda kapıyı çekip çıktı. Bence en iyisi de bu oldu. Sonrasında güzel bir albüm yaptı ve güzel akustik programlar ve ortaklıklarla yönünü iyi bir isim yapmaya döndürdü. Şu an fiili olarak üç kişi ile devam ediyor görünüyorlarsa da, Hepsi’nin çıkışı akıllarda sadece bir tatlı anı olarak kaldı.

ÇIKIŞ YILI:
2005-halen
ÜYELERİ:
Eren Bakıcı
Cemre Kemer
Yasemin Yürük
Eski üyesi:
Gülçin Ergül
ALBÜMLERİ:
Bir (2005)
Hepsi 2 (2006)
Şaka (10+1) (2008)
Geri Dönüşüm (2010)
Tekliler:
Tempo
"Winx Club Kayıp Krallığın Sırrı"
"Winx Club Sihirli Macera"

ÖZEL KONTENJAN:
CİCİ KIZLAR
Dünyanın rol model aldığı kız grupları olur da Türkiye’nin olmaz mı? Türkiye ilk kız grubu kavramıyla (en azından benim bildiğim, değilse kusura bakmayın) 1975 yılında Cici Kızlar ile tanıştı. 1975 yılında ilk kez katılacağımız Eurovizyon finallerinde en çok ses getiren iki yarışmacıdan biriydi. Şanar Yurdatapan'ın projesi olan Cici Kızlar imajları (liseli eteği, her biri ayrı renkte süveterleri ve gene ayrı renkte kalp desenli soket çorapları) ve sevimlilikleri ile o gün bugündür hala çeşitli kız gruplarına ilham veriyor. Aslında ömrü iki yıl kadar bile sürmeyen bir gruba göre çok fazla sayıda hit şarkı çıkardılar, ki en akıllarda kalanları arasında "Delisin", "Bak Şu Çocuğa", "Olmaz ki", "Uçtu Uçtu" sayılabilir. Şat Yapım tarafından gruba özel şarkılar ve koreografiler yapıldı. O dönemde adlarını duyurmalarını daha da sağlayan ve aslında tam da bu amaçla yapılan Delisin adlı filmde Gülşen Bubikoğlu ve Necla Nazır ile birlikte kamera karşısına geçtiler. Grubun kıvırcığı Bilgen Bengü çok geçmeden Türkiye'nin kıvırcığı oldu ve grup dağılınca grubun müziğe devam eden tek üyesi oldu (*bazı bilgileri Bilgen Bengü’nin internet sitesinden aldım). Müzikleriyle 90ların proje gruplarından Çıtır Kızlar'a ilham kaynağı oldular ve Türkiye'nin ilk kız grubu olarak Türk müzik tarihine geçtiler.

ÇIKIŞ YILI:
1975-1977
ÜYELERİ:
Bilgen Bengü
Şebnem Aksu
Birnur Bilginoğlu
ALBÜMLERİ:
CİCİ KIZLAR DİSKOGRAFİSİ






Gruplar kurulur, gruplar dağılır, hepsi müzik belleğimizde iyi kötü bir yer eder. Onlar ilk değillerdi, son da olmayacaklar. ama bir gerçek var ki, bu ve önceki listede yer alan gruplar, sevsek de sevmesek de, bir şekilde müziğin şekillenmesinde öncü olan ve kitleleri etkileyerek müzik sektöründe de devinim yaratan gruplardı. Eski yeni grupları ele aldığım bu ii dosyadan keyif aldığınızı umarak bu yazı dizisine de böylece son noktayı koyuyorum. Takipte kalın, daha yazacak çok şey var.

Hiç yorum yok: