Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Ekim 2013 Pazartesi

CANCIONES ESPAÑOLAS


Bu Pazar içimden İspanyolca şarkılar geçiyordu, ben de oturdum ve kendi en sevdiğim İspanyolca şarkılardan bir liste yaptım. Dilerim bu hafta bu şarkılar gibi coşkulu olur… İyi haftalar olsun…

1) Diego Torres – Color Esperanza


Diego Torres’i ilk kez 2001 yılında üniversite yurdunda kalırken, canım arkadaşım Nilay sayesinde tanıdım. İlk başta onun keşfettiği sonrasında müzik kutusunda sürekli seçtiğimiz parça olan “La Ultima Noche” (ki listede tereddütte kaldım o şarkıyı mı alsam diye ama tempolu bir şarkı ile açmak istediğim için bu şarkıda karar kıldım) sonrasında bizim şarkımız oldu. Gel zaman git zaman Diego Torres ismi aklıma yazıldı ve diğer albümlerini keşfettikçe Diego Torres hayranı olup çıktım. Bu şarkı Diego Torres’in 2001 çıkışlı 5. Albümü Un Mundo Diferente albümünde yer alıyor. (Not: 1999 çıkışlı Tal Cual Es albümünden “La Ultima Noche”yi – hatta o albümün tamamını – dinlemenizi tavsiye ederim J )


2) Ricky Martin – Te Extraño, Te Olvido, Te Amo


Ricky Martin’in Maria fırtınasının başladığı 1995 çıkışlı A Medio Vivir albümünden olan bu parça bana çok özel gelir, Ricky’nin sesinden mi, duygusundan mı, sözlerini anlamasanız bile çıkarabilirsiniz ne demek istemiş olabileceğini. Bir adamın sevgilisinden uzaklaşması, sonra onu unutmaya çalışıp kendini avutması, sonra kendine yenilip yeniden aşık olmasını anlatıyor.

3) Natalia Oreiro – Cambio Dolor


90’lı yıllarda Vahşi Güzel adlı pembe dizi ile hayatımıza girdi Natalia Oreiro, gerçi zaten ülkesinde oyuncu, şarkıcı vs. vs. çok meşhurmuş. O dizinin bir bölümünü bile izlemedim, lakin şarkısı öyle bir şarkıydı ki hemen kulaklarıma yerleşti. O gün bugündür favori İspanyolca parçalarımdandır. Bu şarkı Natalia Oreiro’nun 1998 çıkışlı kendi adını taşıyan ilk albümünde yer aldı.


4) Davinia – Dime Corazon


Türkiye’de Popstar çılgınlığının yeni başladığı dönemlerde, bir gün bir İspanyol kanalında bizdeki Akademi Türkiye’nin İspanya versiyonu olan Operacion Triunfo III adlı yarışmaya rastladım. Ben izlemeye başladığımda aslında epey yol almış ve sona doğru yaklaşılmıştı ve 5 kişi kalmıştı. Davinia, Vicente, Miguel, Ramon ve şimdi adını hatırlamadığım bir yarışmacı daha. Özellikle Davinia ve Miguel’in performansları beni bu yarışmayı izlemeye itti. Bu yarışmanın galibi aynı zamanda o senenin Eurovizyonunda İspanya’nın temsilcisi olacaktı. Programın sürprizlerinden biri, bir bölümüne önceki sene birinci olmuş olan Sertab Erener’in yarışmacıların evini ziyaretiydi! Amaaan düşünün siz bendeki şaşkınlığı. Neyse o yarışmanın galibi ve o seneki Eurovizyon temsilcisi Ramon oldu. Davinia, Vicente, Miguel’in ardından dördüncü sırada bitirdi yarışmayı, ama gördüğünüz üzere aradan 10 yıl geçti ve ben Davinia’nın performans şarkılarını dinliyorum. Bu kızda hem albeni var, hem sempatiklik var, hem gümbür gümbür ses var, hem de sahne performansı var. Bu şarkı en sevdiğim performanslarından ama siz öteki performanslarına da bakın derim. Davinia’nın program sonrasında iki albümü çıktı ve ne yazık ki Türkiye’de satışa çıkmayan albümler olduğu için bulamıyorum (Not: Aranıyor!) Bu listeyi hazırlama nedenlerimden biridir Davinia.


5) Shakira – Ojos Asi


Shakira’nın henüz müzik kurtlarının sofrasında insanlıktan çıkmadan önceki son zamanlarında çıkan ve tam anlamıyla Shakira fırtınasını başlatan şarkı. Henüz İngilizce konuşmayan ve İspanyolca şarkılarla dünyayı kasıp kavuran Shakira’nın 1999 çıkışlı Donde Estan Los Ladrones albümünden bir şarkı. Bu şarkı Shakira’nın dünyaya açılmasını sağlarken, öte yandan bu albüm Shakira’nın en güzel ve naif son halleriydi. Sonra dünya starı oldu ve mertlik bozuldu. Evet çok müthiş şarkılar çıkardı Shakira sonrasında da, hala birçok şarkısını severek dinliyorum ancak bu şarkıdaki halini daha çok seviyordum, daha kirlenmemiş, daha samimi, daha canlı, daha göz alıcı, daha otantik ve daha naifti, ancak müzik piyasası naiflikle işlemiyor ne yazık ki, zira daha sonraları Shakira kafeslerin içinde çırılçıplak şarkılar söyleyen abik gubik bir şarkıcı haline getirildi. İçinde Arapça sözler de barındıran bu hiti ve albümü de yanımıza kâr kaldı. Neyse ki sonrasında evlendi, çoluk çocuğa karıştı da toparlandı biraz. Ne güzel komşumuzdun sen Shakira abla…


6) Monica Molina – Pequeño Fado


Bu kadına ba-yı-lı-yo-rum. İlk kez bir vapurda açık olan televizyonda klibini gördüm. Sonra başka şarkılarını keşfettim. Bu listeye benim için çok özel bu şarkıyı aldım. Kadın baştan aşağı duygu yoğunluğu. Sık sık Türkiye’ye konsere geliyor, geldiği gibi de biletleri tükeniyor, daha nasip olmadı sahnesini izlemek ama keşfedin siz de seversiniz. Bu şarkı 2001 çıkışlı Vuela albümünden.


7) Reik – Noviembre Sin Ti


2003 yılında kurulan Meksika kökenli Reik grubunu, bir arkadaşım sayesinde tanıdım, 2005 yılı çıkışlı ilk albümlerinden bu şarkı beni çok etkiler.


8) Bebe – Tu Silencio


Herkes onu Malo ile tanıyor, ama ben bu şarkısına vuruldum. Nasıl içten söyler ve İspanya’nın bir bölgesine özgü olan sondaki “s”leri söylemediği için kat’a anlamam İspanyolcasını ama duygusunu yoğun yaşatır, Malo’da dikkatimi çeken sound’u ve yorumu bu şarkıda da çok etkileyici. Bu şarkı Bebe’nin 2004 yılı çıkışlı ilk albümü Pafuera Telarañas’da yer alıyor.


9) Juanes – A Dios Le Pido



Latin şarkıcı Juanes’i üniversite yıllarımda bu şarkıyla keşfetmiştim. Baya da ilgi çekmişti o yıllarda bu şarkı. 2002 yılı çıkışlı Un Dia Normal albümünde yer alan bu kıpır kıpır parça gibi bir parça çıkaramadı Juanes, belki La Camise Negra’yı sayabiliriz bilinen bir diğer şarkısı olarak ama bana üniversite yıllarımı hatırlatır ve temposuyla –söylemeyi beceremesem de- dilime takılan şarkılardandır. Allaha Ismarladık anlamında.


10) Ana Gabriel – Historia De Un Amor



“Benim Bütün Rüyalarım Seninle” olarak dilimize geçmiş müthiş şarkının orijinali olan bu şarkıyı orijinal dilinde pek çok sanatçı seslendirdi, ama bir Ferzan Özpetek’in Karşı Pencere filminin film müziklerinde rastladığım bu versiyonu beni benden aldı. Kadın tizlere çıktığında ayrı bir isyanı hissediyorsunuz, “sin tu amor, no vivire (aşkın olmadan yaşayamam)” derkenki acısını ayrı bir hissediyorsunuz. Çağın en müthiş seslerinden Ana Gabriel bu listede olmazsa olmazdı. Bu şarkı Ana Gabriel’in 2000 yılı çıkışlı Eternamente albümünde de yer alıyor.


Bu liste –her listem gibi- eksik ve daha bir çok parça girebilir aslında. Ne bileyim, Jennifer Lopez-Marc Anthony düeti No Me Ames mi istersiniz, Nathalie Cardone’den Hasta Siempre mi dersiniz vs. vs. liste genişletilebilir. Bunlar ilk aklıma gelenler ve en çok dinlediğim şarkılar. Dilerim dinlerken siz de keyif alırsınız. İyi haftalar olsun hepinize…